Cicatricile cheloide și cicatricile atrofice: cauze, diferențe și tratamente eficiente pe termen lung

Consultă-te cu unul din specialiștii în frumusețe de la Doctor SKiN.

Programeză-te

Cicatricile cheloide și cicatricile atrofice sunt urmele pe care pielea le lasă uneori după ce se vindecă… dar nu o vindecare chiar așa cum ne-am dori. În loc să-și revină lin și discret, pielea poate decide să exagereze cu producția de colagen sau, dimpotrivă, să nu mai producă deloc cât trebuie. Așa apar aceste cicatrici cu aspect inegal, fie reliefate și rigide, fie adâncite și vizibile.

Eu sunt iDoctor SKiN, specialistul tău în sănătatea pielii, iar în acest articol îți explic clar, pe înțelesul tău, care sunt diferențele dintre cicatricile cheloide și cele atrofice, cum apar și ce tratamente moderne există pentru a le reduce vizibil.

Fără termeni complicați, fără promisiuni deșarte – doar soluții reale și eficiente pentru o piele mai netedă și mai frumoasă!

Care e diferența dintre cicatricile cheloide și cicatricile atrofice?

Imaginează-ți că pielea ta e un meșter senzațional. Dar ca oricare maestru de senzație, o mai dă în bară pe alocuri. Uneori exagerează cu materialul și creează un „dâmb” (aceasta e cicatricea cheloidă)

Alteori, pielea se cam zgârcește cu materialul de „reparat” și lasă o adâncitură de toată frumusețea (aceasta e o cicatrice atrofică).

Cicatricile cheloide sunt cele care cresc peste rana inițială. Cu timpul devin mai mari și… deranjante. Au un aspect lucios, sunt ferme la atingere și de cele mai multe ori au o nuanță albicioasă sau rozalie. Și da, sunt destul de încăpățânate.
La polul opus avem cicatricile atrofice. Apar atunci când pielea nu mai muncește suficient ca să producă cantitatea necesară de colagen în timpul vindecării.
Așa că se lasă pe tânjeală și apar acele mici adâncituri sub nivelul pielii. Dacă te-ai bătut în adolescență cu acneea sau varicela, știi sigur despre ce vorbesc.

Cum apar cicatricile cheloide și cicatricile atrofice și de ce devin mai mari și mai dure în timp?

Pielea noastră o poți compara cu un artist care lucrează mereu la viteză maximă. Uneori îi iese o capodoperă de nivelul lui Da Vinci, adică perfectă; alteori capodopera e în stilul lui Picasso, adică o pictură desăvârșită, dar nu neapărat pe gustul sau pe înțelesul nostru.

În cazul cicatricilor cheloide, corpul tău produce prea mult colagen, chiar și după ce rana s-a vindecat. Asta duce la o creștere exagerată a țesutului cicatricial. Nu doar că rămâne acolo, dar, în timp, devine mai tare și voluminoasă.

În celălalt colț al ringului ne așteaptă cicatricile atrofice. Apar atunci când pielea nu reușește să producă suficient colagen pentru a umple zonele afectate. Rezultatul final? Niște „gropițe” (dar nu la fel de drăguțe ca cele din obrăjori) care îți dau mai mult bătăi de cap decât încredere în sine.

De ce cicatricile cheloide și cicatricile atrofice nu pot fi tratate direct cu laserul CO2?

Acum probabil că îți vine în minte vocea vecinei care ți-a zis ea că merge și cu laserul CO2. Știe ea mai bine pentru că a auzit de la o altă prietenă care s-a tratat așa, câștigându-și astfel o piele ca de bebeluș.
Doar că vecina ta s-ar putea să vorbească din auzite, căci cicatricile cheloide și cicatricile atrofice sunt mai speciale decât ne imaginăm noi. Iar aici intervine chiar partea chimică și fizică a pielii.

Cicatricile cheloide sunt atât de dense și de fibroase încât laserul CO2 nu are fizic posibilitatea de a le pătrunde. Mai mult, aplicarea directă a laserului stimulează și mai mult producția de colagen. Deci mare atenție cum vă alegeți soluțiile de tratament.
Laserul CO2 înrăutățește situația în cazul cicatricilor cheloide DACĂ e folosit ca formă inițială de tratament. Dar nu te panica! Există totuși o soluție pentru remedierea acestor cicatrici problematice. Dar despre asta vom vorbi în cele ce urmează.

De ce apar cicatricile cheloide și cicatricile atrofice? Se supără pielea pe noi?

Cicatricile cheloide și atrofice apar ca un rezultat al modului în care pielea noastră încearcă să se vindece și să ne protejeze după o leziune. Uneori, acest proces de reparare nu decurge perfect, iar pielea lasă în urmă o urmă mai vizibilă – ca un semn al efortului său de a reface bariera de protecție.

Hai să vedem ce factori externi sau interni influențează vindecarea pielii într-o formă mai puțin estetică.
Pielea ta se vindecă mai mult sau mai puțin frumos în funcție de factorii genetici și predispoziție.
Știi vorba aceea: „Nu e vina ta, e a mea”. Cam așa zice și genetica, însă tu suporți consecințele.
Dacă ai în familie persoane care dezvoltă cicatrici cheloide, sunt șanse foarte mari ca și pielea ta să fie la fel de creativă. Și nu, nu e vorba despre vreo superputere, ci de o predispoziție genetică ce face ca organismul să producă mai mult colagen atunci când apare vreo leziune.

Pe scurt, ADN-ul tău decide că mai mult colagen = mai bine.
Spoiler alert: nu e chiar așa!
Genetica decide pentru noi și în cazul cicatricile atrofice. Dacă moștenești o piele mai subțire sau o tendință de inflamații severe la nivel cutanat, ai mai multe șanse să te confrunți cu acele mici adâncituri care parcă refuză să dispară indiferent de ce ai face.

Pielea ta reacționează la traumele, intervențiile chirurgicale și leziunile cutanate pe care le suferi.
Orice tăietură, zgârietură sau intervenție chirurgicală activează procesul natural prin care pielea încearcă să se vindece și să se refacă. În majoritatea cazurilor, acest proces se încheie fără probleme. Dar la fel ca în cazul unei haine care se rupe și apoi este cusută – deși o poți purta în continuare, aspectul ei nu va mai fi întotdeauna la fel.
La unele persoane, pielea poate forma cicatrici mai vizibile, fie că vorbim de cheloide sau cicatrici atrofice, ca parte a modului său natural de a repara ceea ce a fost afectat.

Cicatricile cheloide apar cel mai des după operații, piercing-uri, tatuaje sau chiar mici tăieturi. Pielea produce colagen în exces și în loc să se oprească la timp, ea decide să mai construiască un strat. Din prea mult entuziasm sau din prea multă grijă pentru noi, apare o ridicătură inestetică pe care nu știi cum să faci ca să o ascunzi mai repede. Numeroase persoane își ascund atent sub haine sau machiaj intervențiile chirurgicale sau arsurile, de exemplu.

Cicatricile atrofice apar în urma leziunilor care afectează straturile mult mai profunde ale pielii. Este modul prin care organismul te anunță că nu reușește să producă suficient colagen ca să repare daunele.
Acneea severă sau varicela sunt cele mai clasice exemple pe care ți le pot oferi. Și da, de aceea îți tot spunea mama ta să nu te scarpini pe fața cu varicelă când erai mic(ă), tocmai ca să nu-ți rămână urme pe toată viața.

Inflamațiile cronice și infecțiile influențează modul de vindecare a pielii.
Ah, inflamația, bat-o vina! Este acel răspuns al corpului care uneori o ia razna. Când pielea suferă puternic, fie din cauza acneei sau a unei arsuri, procesul de vindecare devine automat mai complicat.
Și aici lucrurile pot degenera în două direcții diferite:

  1. Pentru cicatricile cheloide: Inflamația încurajează producția de colagen, dar dacă procesul scapă de sub control, pielea începe să construiască țesut cicatricial în exces, formând o cicatrice groasă și proeminentă.
  2. Pentru cicatricile atrofice: Inflamația severă distruge fibrele de colagen și elastină din piele. Lasă niște urme adânci care nu se mai „astupă” complet. Exact de aceea, acneea profundă lasă uneori acele cicatrici care nu dispar nici cu toate filtrele din lume. Poate doar cu cele de pe TikTok. 

De ce îți tot spun de colagen și care e importanța lui în formarea cicatricilor ceva mai anormale?

Gândește-te la colagen ca la cimentul care ține pereții casei împreună. Fără el, locuința devine fragilă și lipsită de sens. Dar, cum am zis și mai devreme, prea mult sau prea puțin transformă procesul de vindecare al pielii într-o artă prea puțin estetică.

  • Prea mult colagen duce la apariția cicatricilor cheloide, care cresc peste nivelul pielii și devin mai dure în timp.
  • Prea puțin colagen lasă în urma sa urme adânci caracteristice cicatricilor atrofice.

Cum recunoști cicatricile cheloide și cicatricile atrofice?

Te uiți în oglindă și observi că pielea ta s-a decis să-ți lase un cadou pe viață după o leziune nedorită.

Dar cum îți dai seama că ai de-a face cu o cicatrice cheloidă sau atrofică?
Nu-ți face griji, aici intervin eu, iDoctor SKiN, expertul tău în descifrarea acestor „mistere” ale pielii. Hai să-ți explică cum poți să le recunoști, ca să știi exact ce să faci cu ele!

Observă întâi culoarea și textura cicatricii tale.
Cicatricile cheloide îți sar în ochi.
Imaginează-ți un deal mic și lucios care a crescut pe pielea ta. Aceste cicatrici sunt cele care ies în relief, sunt ferme la atingere și, pe măsură ce zboară timpul, capătă o culoare albicioasă sau rozalie.
La început sunt roșii sau maronii, dar, cu timpul, devin mai deschise la culoare. Dacă le atingi, vei simți că pielea este mai tare și mai rigidă, ca și cum ar fi fost „sigilată”.

Cicatricile atrofice sunt evidente.
Sunt exact opusul celor cheloide. Nu ies în relief, ci creează mici adâncituri sub nivelul pielii. Gândește-te la ele ca la niște „gropițe” care strică uniformitatea. Pot avea o culoare mai deschisă decât pielea ta sau pot părea mai întunecate. Colac peste pupăză, ca să fie pachetul complet, pielea se simte mai subțire și fragilă în acea zonă.

Observă locul unde au apărut cicatricile.
De ce? Pentru că locul unde apare cicatricea influențează aspectul și severitatea sa.
În cazul cicatricile cheloide, ele adoră să apară unde pielea e mai groasă sau mai tensionată, adică în jurul pieptului, umerilor, spatelui, șoldurilor, genunchilor și chiar lobilor urechilor. Aceste zone sunt mai predispuse să producă colagen în exces, ceea ce duce la cicatrici mai mari și greu de ignorat.

Cicatricile atrofice preferă zonele unde pielea este mai subțire și delicată precum o petală. Adică în zona feței, în special a obrajilor, frunții și bărbiei. De aceea, acneea severă lasă de obicei urme adânci. Pe corp, apar pe spate sau pe piept, dar nu sunt atât de vizibile ca pe față.

Fun fact: Dacă zărești o cicatrice ridicată pe față, sunt șanse mari să fie de fapt hipertrofică, nu cheloidă. 

Observă evoluția cicatricilor în timp.
Cicatricile cheloide evoluează astfel…
La început apar ca niște mici umflături roșii sau rozalii. Pot provoca și mâncărimi sau chiar o ușoară senzație de durere. Pe măsură ce trece timpul, devin mai tari, mai rigide și își schimbă culoarea.
Și partea și mai neplăcută? Au tendința să crească și să se extindă dincolo de marginea rănii inițiale, chiar și la câteva luni sau ani după ce zona s-a vindecat.

Cicatricile atrofice evoluează astfel…
La început, zona afectată este roșie și inflamată. Odată ce inflamația dispare, pielea rămâne cu o adâncitură de toată splendoarea. În timp, devine mai deschisă la culoare și mult mai puțin vizibilă.
Spre deosebire de opusele lor, cicatricile atrofice nu cresc și nici nu se extind. Dar pot deveni mai evidente odată cu înaintarea în vârstă (pentru că și pielea își pierde din elasticitate și fermitate).

Deci? Ai reușit să identifici tipul cicatricii tale? Dacă da, este perfect!
Dacă nu, e perfect în regulă! Mai există câteva explicații de dezvăluit.

Tipuri de cicatrici: o comparație vizuală și funcțională.

Știu, știu, știu… când vine vorba de cicatrici, lucrurile devin puțin cam confuze. Cheloide, hipertrofice, atrofice – parcă ar fi numele unor personaje din filmele SF, nu-i așa?

Hai să le punem față în față și să vedem care sunt diferențele dintre ele. Iar la final, îți spun și cum să recunoști acele cicatrici care te trimit direct la tratament. 

Cheloide vs. Hipertrofice vs. Atrofice: Care e diferența dintre ele?

Cicatricile cheloide și cicatricile atrofice: cauze, diferențe și tratamente eficiente pe termen lung - Doctor SKiN

Sper că îți este mai clară imaginea acum. 

Cum recunoști cicatricile cheloide și cicatricile atrofice care necesită tratament de specialitate?

Acum că știi cine ce e, hai să-ți spun și când ar fi cazul să iei legătura cu profesioniștii din cadrul Doctor SKiN.
Atunci când simți disconfort, de orice fel, durere sau mâncărime, dacă nu-ți place cum arată și refuzi să porți rochia aceea preferată doar ca să nu se vadă cicatricea …

Ar fi cazul să vii la noi pentru mai multe investigații. O cicatrice nu este neapărat ceva grav, super-inestetic sau grotesc, însă dacă nu te poți împăca cu ea, nu o poți accepta și nu te simți bine în pielea ta din cauza ei, atunci poate că ar fi bine să iei măsuri. Vindecarea unei cicatrici îți redă încrederea în sine și te lasă să te miști liber, fără să te simți mereu jenat(ă).

Când e obligatoriu să fugi la medicul specialist?
Atunci când toate simptomele de care ți-am zis adineauri nu te mai lasă să funcționezi normali în viața de zi cu zi.

Metode moderne de tratamente pentru reducerea sau chiar vindecarea unei cicatrici.

Am ajuns și la punctul în care transformăm teoria în practică. Dacă până acum am vorbit despre cum arată și de ce apar, acum e momentul să-ți arăt și cum le vindecăm la Doctor SKiN

Iată cum îți pregătești cicatricile pentru un tratament eficient.
Primul pas în lupta cu cicatricile cheloide este să le „convingem” să devină mai moi și mai flexibile. De ce? Pentru că laserul CO2 nu poate să le penetreze din prima, ele fiind mai mult un obstacol. Iar aici intervine Kenacortul, „negociatorul” pielii.

Kenacort este un corticosteroid injectabil care își face treaba direct asupra țesutului cicatricial. Reduce inflamația și îi spune colagenului că ar fi cazul să se oprească din a mai extinde cicatricea.
Practic, e un mesager care îi spune pielii tale „Stop! Nu mai construi în exces!”. Cicatricea devine moale, mai plată și mai puțin proeminentă. Așa se pregătește terenul pentru următorul pas – laserul CO2.

După ce ne ocupăm de prima etapă a tratamentului, trebuie să înțelegi un lucru – Răbdarea este cheia succesului. Fără vreo chestie clișeică. Primul pas poate dura între 2 și 4 luni, în funcție de răspunsul pielii tale.
Știu, poate părea o veșnicie, dar rezultatele merită fiecare secundă:

  • Cicatricea devine mai moale și mai plată;
  • Disconfortul, mâncărimea și roșeața se reduc semnificativ;
  • Pielea devine mai uniformă, pregătită pentru pasul final: laserul CO2.

Acum că am înmuiat „zidul”, e timpul să-l netezim cu tehnologia laserului CO2. Cicatricea este acum flexibilă și receptivă.
Laserul CO2 emite niște fascicule de lumină care pătrund în piele și creează micro-leziuni controlate. Acestea stimulează procesul natural de regenerare al pielii, determinând producția de colagen nou și sănătos.

Tratamentul cu laser CO2 împotriva cicatricilor cheloide ajută la:

  • Stimularea producției de colagen nou, care înlocuiește treptat țesutul cicatricial;
  • Remodelează structura pielii, cicatricea devenind mai netedă și uniformă;
  • Îmbunătățește elasticitatea pielii, oferindu-i un aspect mai sănătos și tânăr;
  • Culoarea cicatricei se estompează și se apropie de cea naturală a pielii.

De ce NU funcționează tratamentele clasice pe cicatricile cheloide și atrofice?

Tentația de a da fuga la farmacie pentru o cremă minune e mare. Ei bine, nu-mi place să-ți spun asta, dar până la urmă nu tot timpul adevărul este ceea ce ne dorim să auzim. Mai ales când vine vorba despre cicatricile de pe pielea noastră.
Uleiul de cocos, nu știu ce cremă la care vedem reclamă la TV sau ceaiul de mușețel nu te vor scăpa de cicatricile cheloide sau atrofice, din păcate!
Cremele și gelurile pot fi eficiente pentru cicatricile superficiale sau proaspete, dar când vorbim despre cele mai ieșite din comun, lucrurile se complică.

De ce? Așa cum am mai sus:

  • Cicatricile cheloide sunt dense și fibroase, iar ingredientele din creme nu pot pătrunde suficient de adânc pentru a reduce excesul de colagen.
  • Cicatricile atrofice au nevoie de stimulare profundă pentru ca pielea să producă colagen nou, iar produsele aplicate la suprafață sunt doar „apă de ploaie”.

Așa că, oricât de promițătoare ar suna reclama, realitatea este că aceste produse nu oferă rezultatele la care speri.

Alte terapii complementare care chiar aduc rezultate în tratarea cicatricilor cheloide sau atrofice.

Bun, acum că știm cum domolim cicatricile cu Kenacort și le netezim cu laserul CO2, hai să-ți spun încă un secret: succesul pe termen lung depinde și de îngrijirea pielii DUPĂ tratament.
Aici intră în scenă terapiile complementare, care accelerează regenerarea și mențin pielea sănătoasă. Și nu, nu vorbim de „leacuri băbești”, ci de proceduri testate și aprobate de medici specialiști.

Ai nevoie de microneedling și stimularea regenerării pielii

Dacă laserul CO2 este arhitectul care construiește pielea, atunci microneedlingul este muncitorul care pune cărămidă peste cărămidă. Procedura implică un dispozitiv cu micro-ace care creează micro-leziuni controlate în piele. Astfel, se stimulează producția naturală de colagen și elastină.

  • Îmbunătățește textura pielii și reduce aspectul cicatricile atrofice;
  • Accelerează vindecarea după tratamentul cu laser;
  • Oferă pielii un aspect mai ferm și mai neted.

În concluzie, e ideal pentru cicatricile atrofice, dar se mai poate folosi și pentru îmbunătățirea aspectului din jurul cicatricilor cheloide.

Terapia PRP (Plasma Rich Platelets) pentru stimularea colagenului sănătos

Când vine vorba de regenerare, plasma proprie a corpului tău este acea super-armă pe care nici nu știi că o porți cu tine. În terapia PRP, se folosește plasma bogată în trombocite, obținută din sângele tău, pentru a stimula vindecarea și producția de colagen.

  • Grăbește procesul de vindecare după tratamentul cu laser CO2;
  • Stimulează producția de colagen sănătos, reducând aspectul cicatricilor atrofice;
  • Îmbunătățește textura pielii, făcând-o mai elastică și netedă.

Bonus: fiind o terapie naturală, nu există riscul de reacții adverse.
Practic, corpul tău se regenerează cu ajutorul propriilor resurse implantate inteligent de către medici specialiști.

Ce trebuie să știi despre perioada de recuperare? Ce să faci și ce să nu faci după ce îți tratezi cicatricile?

După tratament, pielea ta va deveni o mică „drama queen”. Adică va intra într-o perioadă în care arată cât de sensibilă este ea. Nu te lăsa păcălit(ă), e un semn că regenerarea are loc și că tratamentul funcționează.

  • Roșeață și ușoară inflamație: este perfect normal ca zona tratată să fie roșie și ușor umflată pentru 2-3 zile. E semn că pielea lucrează din greu să se refacă.
  • Cojițe și descuamare: După aproximativ 4-7 zile, pielea începe să se exfolieze ca să scape de celulele vechi și să lase loc pielii noi să-și facă apariția. Rezistă tentației de a îndepărta manual scoarța – las-o să pice de una singură.
  • Pielea rozalie: După descuamare, pielea va avea o ușoară nuanță de roz, care se estompează treptat în câteva săptămâni.

Cât durează vindecarea după tratament?

Ei bine, primele rezultate le vei vedea abia după 10-14 zile. Pielea continuă să se regenereze și să producă colagen nou timp de 2-3 luni. Așa că rezultatele se îmbunătățesc odată cu trecerea timpului.

Cum să îngrijești pielea tratată?

Acum vine partea în care e obligatoriu să ai grijă de pielea ta. Uite ce trebuie să faci ca să accelerezi vindecarea și să eviți complicațiile inutile:

  • Hidratează, hidratează și iar hidratează: Folosește o cremă hidratantă la recomandarea medicului, cu ingrediente calmante precum pantenol sau acid hialuronic.
  • Protejează-te de soare: Aplică zilnic o cremă cu SPF 50+ și evită expunerea directă la soare pentru cel puțin o lună.
  • Evită produsele iritante: Spune „pa-pa” exfolianților chimici, retinoizilor și parfumurilor până când pielea nu se vindecă complet.
  • Curăță delicat: Folosește un cleanser mai blând, fără alcool sau alte săpunuri dure.
  • Fără saună sau efort fizic intens: Timp de 7-10 zile, evită transpirația excesivă și căldura intensă (irită pielea).

Poți aplica comprese reci pentru a reduce inflamația în primele zile. Iar dacă simți o ușoară senzație de usturime sau mâncărime, e absolut normal – e modul pielii de a-ți spune că se face bine.

Cum menții rezultatele pe termen lung și foarte lung?

După tratamentele de la Doctor SKiN, cicatricile tale nu doar că devin mai puțin vizibile, dar și pielea își îmbunătățește textura. Dar ca toate aceste efecte să dureze în timp, trebuie să știi la ce să te aștepți și cum să previi eventualele recidive.

Cât de mult se pot reduce cicatricile cheloide și cicatricile atrofice și la ce rezultate te poți aștepta?

Rezultatele finale diferă în funcție de cicatrice și de severitatea ei. În cazul cicatricilor cheloide, vizibilitatea lor se reduce până la 70-90%. Devin mai moi, mai plate și mai puțin vizibile.
În cazul cicatricilor atrofice, vei vedea o îmbunătățire de 80%. Rezultatele finale se văd abia la 3-6 luni după tratament.

Monitorizează-ți pielea acum și întotdeauna!

Cicatricile cheloide pot fi mai încăpățânate și, uneori, au tendința de a reveni. De aceea este extrem de important să le urmărești și să revii la ședințele de tratament dacă este necesar.
Majoritatea pacienților nu au nevoie de mai mult de 1-2 ședințe de întreținere pe an, dar frecvența depinde de tipul pielii și de răspunsul individual la tratament.
Așa că dacă nu vrei să reapară cicatricile, evită traumele repetate, cum ar fi zgârieturile, tăieturile sau altele. Folosește plasturi de silicon sau benzi de compresie pentru a preveni creșterea cicatricilor după intervențiile chirurgicale sau leziuni.

Aplică SPF 50+ zilnic pentru a preveni hiperpigmentarea și pentru a proteja pielea sensibilizată. Și, cel mai important, nu aștepta ca cicatricea să crească – vino la Doctor SKiN imediat ce observi primele semne de recidivă.

Acum știi tot ceea ce este important despre cicatricile cheloide și atrofice, de la cum apar și cum le recunoști, până la tratamentele care le ameliorează considerabil. Și da, poate că pielea ta s-a decis să-ți lase o „semnătură” după o rană, dar asta nu înseamnă că trebuie să rămână amintire pe viață.

Cu ajutorul tratamentelor de la Doctor SKiN, cicatricile devin doar o poveste pe care o poți lăsa în trecut!
În concluzie, dacă vrei ca pielea ta să revină la frumusețea sa inițială, pe cât posibil, știi unde ne găsești. Până atunci, ai grijă de pielea ta și trateaz-o cu respectul cuvenit.

Cicatricile cheloide și cicatricile atrofice: cauze, diferențe și tratamente eficiente pe termen lung - Doctor SKiN

Acest articol a fost scris sub îndrumarea Iulianei Cîrcu, medic primar dermatolog în cadrul Doctor SKiN București

A fost acest articol util?
DaNu

Articole recomandate

30 iunie 2025

Scoaterea alunițelor cu laser sau prin excizie chirurgicală? Cum alegi corect și sigur pentru pielea ta!

Scoaterea alunițelor cu laser sau prin excizie chirurgicală pare, la prima vedere, un gest banal. Te uiți în oglindă, vezi…

26 iunie 2025

Laserul CO2 vara: contraindicațiile și alternativa recomandată pentru pielea ta!

Laserul CO2 vara: contraindicații și alternativa potrivită în sezonul canicular – un subiect pe care trebuie să-l iei în serios,…

Lasă un comentariu

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎntoarcere la magazin