Complicațiile injectărilor cu Botoks și Acid Hialuronic

Consultă-te cu unul din specialiștii în frumusețe de la Doctor SKiN.

Programeză-te

Injecțiile cu toxină botulinică și fillere dermice cu acid hialuronic sunt mai accesibile ca oricând și din ce în ce mai multă lume vrea să le încerce, deoarece reprezintă cea mai ușoară cale de a arăta așa cum te simți în interior: cel puțin fabulos! Odată cu creșterea semnificativă a procedurilor estetice, apare însă și necesitatea informării privind complicațiile care pot apărea ulterior.

Atât injectările cu Botoks, cât și cele cu acid hialuronic presupun o atenție deosebită în ceea ce privește respectarea recomandărilor medicilor înainte și după intervenție. De aceea, medicii Doctor SKiN consideră că trebuie să fie informată și să știi care sunt complicațiile injectărilor în scop estetic și cum le poți aborda în caz de nevoie.

Ce este Botoksul (toxina botulinică?)

Toxina botulinică, cunoscută sub denumirea comercială de Botoks, este o substanță injectabilă produsă de bacteria Clostridium botulinum. Are capacitatea de a relaxa mușchii, iar la început a fost utilizată de medicii neurologi pentru a trata migrenele și spasticitatea. Ulterior, s-a descoperit că are un efect de “ștergere” a ridurilor de expresie, prevenind formarea de riduri noi, dar și agravarea celor existente.

Ce este acidul hialuronic?

În comparație cu Botoksul, acidul hialuronic este produs de către corpul uman, atât pentru a menține funcționarea corectă a articulațiilor, cât și pentru hidratarea pielii, fiind o substanță asociată cu tinerețea și frumusețea. Pe măsură ce îmbătrânești, organismul tău produce mai puțin acid hialuronic. Acesta este unul din motivele pentru care apar ridurile, se subțiază buzele sau se pierde fermitatea conturului facial. Acidul hialuronic are capacitatea de a crea volum acolo unde este necesar, și la nivelul buzelor, dar și al pomeților.

Există sute de mărci de acid hialuronic și toxină botulinică care promit rezultate uimitoare, ce se păstrează în timp dar, deși calitatea acestora este primordială pentru a te proteja de complicații, cel mai important este ca injectarea să fie făcută doar de către un medic chirurg plastician sau un medic dermatolog, specializat în proceduri estetice.

Efecte și complicații ale injectărilor cu Botoks (toxină botulinică)

  • Căderea (ptoza) sprâncenelor

Căderea sprâncenei, respectiv o vizibilă asimetrie între sprâncene, este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare întâlnite în cazul injectării cu Botoks în jurul mușchiului frontal. În general apare în urma nerespectării distanței recomandate (2 – 3 centimetri deasupra marginii supraorbitale). În cazul sprâncenelor, distanța trebuie să fie de 1.5 – 2 cm deasupra lor. De asemenea, liniile frontale orizontale (ridurile de pe frunte) și cele glabelare (dintre sprâncenetrebuie tratate simultan, tocmai pentru a evita această discrepanță care duce la deplasarea propriu-zisă a sprâncenei.

De reținut este că și pleoapele superioare pot fi afectate de acest fenomen, la baza lui existând aceeași migrație a substanței. Căderea sprâncenelor este mai des întâlnită în special la pacientele mai în vârstă, care suferă de dermatocalazie (exces de piele și grăsime) și care încearcă să își ridice sprâncenele în mod repetat. În acest caz, Botoksul nu mai are aceeași eficacitate incipientă și reapare deplasarea pleoapelor în jos.

  • Edemul

Edemul este o acumulare de lichid seros în țesutul subcutanat, o predispoziție a persoanelor care suferă deja din cauza retenției de apă. Cu toate acestea, edemul se tratează cu ușurință prin drenaj limfatic și nu lăsă urme permanente.

Astfel, în perioadele de sensibilitate mărită (menstruație), persoanele care și-au injectat Botoks la nivelul ochilor se pot trezi cu aceste acumulări inestetice de lichid, adică enervantele pungi de sub ochi.

  • Reacții adverse la substanțe sintetice neautorizate

Probabil cel mai important aspect atunci când iei în considerare o procedură de injectare cu Botoks este acidul hialuronic utilizat. Există, din păcate, pe piața liberă o sumedenie de fillere neautorizate, care atrag prin prețuri reduse pe amatorii de chilipiruri. În cazul în care prezinți simptomele unei alergii severe (umflături vizibile ale feței) la una din substanțele injectate, trebuie să anunți de urgență pe medicul care a efectuat procedura. Acesta îți va prescrie tratament pe bază de corticosteroizi, iar în maximum 3 – 5 zile umflăturile se vor retrage.

Trebuie să știi că, deși reacțiile alergice sunt rare, acestea trebuie tratate cu responsabilitate și seriozitate, întrucât pot exista efecte pe termen lung. De cele mai multe ori, Botoksul nu va avea un impact semnificativ la prima ședință, iar reacțiile alergice apar după retuș sau în urma ședințelor de întreținere.

Așadar, asigură-te că substanțele care urmează să fie injectate în pielea ta sunt de proveniență controlată, că sunt certificate și aprobate, deoarece poți plăti mult mai scump o ofertă de nerefuzat. Ultimele descoperiri promovează substanțele sintetice care au remanență mai mare, nefiind necesară revenirea pentru întreținere la intervale scurte de timp, dar medicii nu le recomandă. Motivul? După un timp, organismul nu mai răspunde deloc la Botoks, dezvoltă rezistență.

  • Efectul “frozen face

Mișcarea mușchilor faciali și formarea diferitelor linii și cute ne ajută să citim emoțiile oamenilor. Atunci când se injectează Botoks la nivelul frunții și ochilor, ridurile de expresie nu mai sunt vizibile, dar se poate instala și efectul de “față înghețată” sau “frozen face”. Nu îți îngheață fața la propriu, doar că nu te vei putea încrunta sau râde cu ochii, ci vei avea o mină mereu senină, chiar și atunci când pe interior se dezlănțuie furtuna. Cum nimeni nu își dorește o față de manechin de ceară, e necesar să fii atentă la câteva aspecte, pentru a evita acest efect.

Cel mai important element este clinica, respectiv medicul specialist pe care îl alegi pentru intervenție. Toxina botulinică trebuie administrată doar de către medici chirurgi plasticieni sau dermatologi, cu instruire și expertiză în procedurile estetice injectabile. De asemenea, fiecare individ are trăsături distincte, așadar, nevoi diferite. Doar un medic poate constata de cât de multă substanță ai nevoie pentru a corecta diferitele imperfecțiuni. Tratamentul trebuie să fie adaptat pielii și structurii tale faciale.

Mai mult decât atât, probabil cel mai evident aspect, este cantitatea/ dozajul necesar. Chiar dacă tu consideri că ridurile tale sunt proeminente și soliciți cea mai mare cantitate de Botoks, nu înseamnă că ai nevoie de ea! Doar medicul analizează și stabilește doza corectă de toxina botulinică ce urmează să-ți fie administrată.

Întotdeauna este mai sigură și mai de preferat injectarea în cantități mai mici, la diferite intervale de timp, în detrimentul injectării într-o singură ședință, a unei doze prea mari. Aceste este și motivul pentru care la Doctor SKiN retușul este gratuit.

  • Ineficacitate/rezistență după injectări dese pe termen lung

Ca orice altă substanță, odată pătrunsă în organism, toxina botulinică își face loc, iar organismul uman se va obișnui cu ea și o va dezarma, după ani de zile de intervenții repetate. Este vorba despre o diminuare sau o rezistență care apare după minim 12 – 15 ani de injectări continue.

De aceea, atunci când te hotărăști să apelezi la toxină botulinică poți menține rezultatele prin mezoterapie, cum ar fi mezoterapia cu Sunekos, care are în componență acid hialuronic. Dacă intervențiile tale se fac la 3 luni, în loc de intervalul recomandat de 6 luni de zile, probabil că, la un moment dat, toxina botulinică nu va mai da randament. Ascultă întotdeauna medicul, deoarece este singura persoană în măsură să-ți dea un diagnostic și să-ți facă recomandări.

Totodată, poți alege netezirea ridurilor cu marca de toxină Vistabel, care are remanență mai mică în timp, însă care nu ridică astfel de probleme, nici după ani de zile de tratament. Substanțele sintetice sunt cele de evitat, în acest caz.

  • Și Botoksul migrează

Botoksul tinde să se deplaseze mai ales în primele zile de la intervenție, atunci când trebuie ferit de surse de căldură puternice, precum dușurile fierbinți, soarele, solarul. Dar acest lucru nu însemnă că, de exemplu, Botoksul injectat la nivelul sprâncenei va migra către buze. Deplasarea este de maxim câțiva centimetri în jurul zonei tratate. Din acest motiv, este interzisă atingerea sau masarea suprafeței injectate, tocmai pentru a preveni deplasarea nedorită.

Toxina botulinică se poate disipa foarte ușor. În plus, există și substanțe care pot literalmente topi Botoksul.

  • Asimetria (ptoza) buzelor

Este o complicație foarte rară care este cauzată de injectarea incorectă a toxinei botulinice. Atenție, Botoksul nu se injectează în buze, dar poate fi utilizat pentru a ridica colțurile acesteia, mai ales în cazul în care sunt îndreptate în jos.

În aceste situații, poate crea dificultăți de vorbire și de masticație, dar de scurtă durată. Astfel, te poți afla în imposibilitatea de a mai pronunța corect anumite sunete sau e posibil să nu poți face mișcări obișnuite ale buzelor (apropierea lor, strângerea etc). Dificultățile de masticație sunt, de asemenea, asociate cu ptoza.

Efecte și complicații ale injectării cu Acid hialuronic

  • Noduli/Granuloame (gâlme)

Tehnicile neconforme de injectare pot cauza noduli palpabili și alte proeminențe inestetice. Acestea trebuie raportate medicului tău care îți va face și te va învăța cum să îți masezi zonele afectate, unde substanța s-a aglomerat. În cazul în care există un exces de cantitate injectat, este recomandată topirea cu hialuronidază. Încă o dată, comunicarea cu medicul care ți-a efectuat procedura este cea mai importantă pentru a obține cele mai bune rezultate, indiferent de situație sau complicații. Nimeni nu va fi vreodată mai implicat în a nu-și păta renumele!

Gâlmele apar din cauza tehnicii de injectare, nu din cauza produsului.

Dacă fillerul cu acid hialuronic este de calitate, gâlmele nu se fac de la produs ci de viteza de injectare. Produsul iese din seringă foarte ușor iar unii medici au tendința să-l injecteze prea repede. Cine injectează ușor nu pățește asta.
De regulă, fac gâlme chirurgii plasticieni sau dermatologii începători, chiar și cu produse bune, pentru că se grăbesc să scape de injectare.
  • Și acidul hialuronic poate migra

Acidul hialuronic poate migra când este injectat în mod incorect sau nu este de calitate. Cel mai adesea, efectul se poate observa la nivelul buzelor. Se întâmplă acest lucru pentru că pielea este elastică, iar umplerea cu o cantitate incorectă poate duce la depozitarea substanței în locuri nedorite.

De asemenea, acidul hialuronic poate migra și din pomeți către tâmple. Dozarea corespunzătoare și tehnica de injectare este extrem de importantă. În caz contrar, apar asimetriile.

  • Asimetrii

Asimetriile sunt efecte nedorite care pot fi remediate cu ușurință. Toate complicațiile pornesc de la o administrare incorectă a substanțelor sau chiar de la fillerele dermice în sine. De aceea, alege-ți cu grijă clinica și medicul care va efectua procedura!

  • Puroi cauzat de substanțe neautorizate

Cea mai urâtă complicație care poate să apară în urma injectării cu acid hialuronic este puroiul. Situația se produce doar dacă substanța utilizată este de o calitate îndoielnică. Cum puroiul poate fi dureros și inestetic, trebuie să-ți anunți medicul de urgență, imediat ce observi debutul inflamației la nivelul țesutului injectat.

Când prețul este mai puțin de jumătate față de mărcile cunoscute, acest lucru poate însemna că au fost complet omise testările de siguranță și studiile clinice. Multe dintre filierele dermice pe bază de acid hialuronic au o proveniență necunoscută. Indiferent de cât de atractivă este oferta, mai bine alegi un brand consacrat, ca să nu-ți pui în pericol sănătatea și frumusețea. Uneori, tratarea unor asemenea complicații poate fi anevoioasă și de lungă durată.

  • Reacții alergice

Deși nu sunt deloc comune, pot apărea reacții alergice și la acidul hialuronic. E important din nou, să comunici cu medicul care te-a injectat, pentru că acesta cunoaște foarte bine istoricul tău medical, produsul pe care l-a folosit și pielea ta. De obicei, se prescrie tratament cu dexametazonă iar reacția alergică dispare.

Atât Botoksul (toxina botulinică), cât și acidul hialuronic sunt două substanțe care, administrate în mod corect, nu pun în pericol sănătatea, ci dimpotrivă îți schimbă viața în mai bine. Cererea dictează oferta, așadar piața din România este plină de falși specialiști și substanțe de duzină.

Alege cu atenție, întreabă, cercetează și ia o decizie bazată pe recenzii, recomandări și pe instinct, ca să ai parte de o experiență plăcută, de satisfacția că ai cu adevărat grijă de tine!

Articole recomandate

27 martie 2024

Știi pe mâinile cui îți lași frumusețea?

Frumusețea este subiectivă, dar chiar dacă nu este măsurabilă, are niște standarde care sunt asociate cu tinerețea, prospețimea, simetria și…

11 martie 2024

TOP tratamente de slăbire, care te scapă de grăsimea de pe fiecare zonă a corpului

Te-ai săturat să admiri pozele Before and After de pe Instagram cu transformări uimitoare? În afară de diete, sport și…

Lasă un comentariu

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎntoarcere la magazin