Acneea este o afecțiune a pielii, de care suferă peste 80% dintre adolescenți și adulți. Din păcate, acneea rareori trece de la sine, așadar trebuie să o tratezi. Nu o ignora spunându-ți că ”va trece cu timpul” și nici nu îi permite să se dezvolte nestingherită, mai ales că în prezent există o varietate de tratamente și opțiuni pentru a lupta eficient cu această afecțiune.
Orice tratament obișnuit începe cu un consult și, ulterior, continuă cu un regim personalizat pentru tratarea acneei. De ce? Acesta poate reduce numărul ”coșurilor” și reduce inflamația pielii. Mai mult decât atât, tratamentul primit trebuie urmat cu rigurozitate, dacă dorești să ai la final o piele frumoasă și catifelată.
Pentru început, acneea este împărțită în patru tipuri, în baza caracteristicilor sale:
Comedoanele pot fi deschise (puncte negre) sau închise (albe). Capetele negre apar în momentul în care foliculii părului sunt blocați parțial de sebum, bacterii sau celule moarte ale pielii. De obicei durează destul de mult curățarea lor, iar culoarea neagră nu este dată de vreo murdărie, ci pentru că atunci când sebumul produs de piele din conductele blocate este expus la oxigen se oxidează și devine negru. Punctele albe apar atunci când porii sunt complet blocați.
Pustulele (coșurile) sunt leziuni inflamate, care apar în urma porilor înfundați. Papulele, la fel ca și pustulele, sunt și ele inflamate, roșii și delicate, însă nu au cap. Acneea chistică (nodulochistică), în schimb, este caracterizată de o formă mai acută a afecțiunii și apare ca niște umflături mari, dureroase, sub suprafața pielii.
Aspectul pe care îl au în comun toate tipurile de acnee reprezintă înfundarea porilor de pe față, gât, piept sau spate cu sebum, celule moarte ale pielii sau bacterii. Unii oameni au tenul gras natural și au o predispoziție genetică la acnee, în timp ce alții au o expunere mai mare la bacterii, fapt ce poate cauza acneea.
Hormonii pot reprezenta o cauză importantă pentru declanșarea acneei. Aceștia afectează pielea și pot duce, de asemenea, la dezvoltarea acesteia. Debutul pubertății, sarcina, menstruația sau menopauza sunt alte cauze care pot determina apariția coșurilor sau a punctelor negre.
De asemenea, chiar și unele ingrediente ale produselor pentru îngrijirea feței sau chiar și unele alimente, precum produsele lactate sau cu conținut ridicat de amidon pot provoca sau pot influența apariția acneei.
Îngrijirea pielii pentru acnee include curățarea tenului, exfolierea și decongestionarea porilor încărcați, folosirea unor produse de tratament pentru acnee, precum și hidratare și protecție fără a folosi produse grase pentru ten. De asemenea, medicamentele orale pot fi și ele adăugate pentru a ajuta vindecarea pielii.
Unul din rezultatele neplăcute ale acneei inflamatorii este cicatrizarea, care poate fi roșie sau de culoare închisă, aspect care poate aduce persoanei afectate o suferință emoțională, depresie sau chiar reprimarea dorinței de a ieși din casă și de a se întâlni cu persoane noi. Însă, este bine de știut că există tratamente pentru semnele lăsate de acnee, care îmbunătățesc considerabil și chiar elimină aceste cicatrici. Totuși, va trebui să apelezi la specialiști, care pot găsi tratamentul adecvat pentru a-ți ajuta tenul să se vindece.
Abordarea tipică a tratamentului pentru acnee include antibiotice topice și sistemice, precum peroxizi de benzoil, acid salicilic și retinoizi sistemici. Însă, utilizarea acestor produse este, de cele mai multe ori, dificilă și frustrantă, iar în jur de 60% dintre pacienți dezvoltă o rezistență la antibiotice. Medicamentele topice pot irita pielea și necesită chiar și câteva luni pentru un răspuns pozitiv. Însă, pentru că fiecare acnee este distinctă și pentru că fiecare organism este diferit, tratamentele trebuie personalizate.
La Doctor SKiN oferim tratamente faciale care te ajută cu adevărat în lupta cu acneea și cu cicatricile post-acneice. Tratamentele faciale specifice pentru acnee au rolul de a deschide, de a curăța porii și coșurile, de a calma inflamația, de a netezi suprafața pielii prin stimularea producției de colagen și nu în ultimul rând, de a corecta urmele, adică semnele sau cicatricile lăsate de acnee.
Spre exemplu, peeling-ul chimic, microdermoabraziunea facială cu diamant, hidrodermabraziunea cu JetPeel Pro, mezoterapia fracționată (inducția de colagen) sunt doar câteva dintre tratamentele noastre rapide, nedureroase, non invazive și care nu au efecte secundare.
Fiecare tratament în parte are rolul său, în funcție de ten, de tipul de acnee, de vârstă și de alte probleme ale pielii. Pentru că suntem diferiți, același tratament poate să aibă rezultate diferite și de aceea, fiecare plan de tratament atât în ceea ce privește acneea sau îngrijirea tenului, de exemplu, trebuie să fie adaptat tenului și nevoilor sale.
Vino la Doctor SKiN pentru a beneficia de o evaluare gratuită a tenului tău și pentru a obține expertiza unor profesioniști, care te poate ajuta să obții o piele perfectă, fără coșuri și fără semne post-acnee!
Dacă te confrunți cu acneea, iată câteva reguli pe care le poți aplica acasă:
- Nu stoarce coșurile! Este dificil să te abții, însă această tendință nu face decât rău pielii tale. După această activitate, zona abordată se umflă, se înroșește și ai toate șansele ca puroiul să se mai formeze încă o dată în același loc, ca să nu mai vorbim despre semnele care rămân după această agresiune asupra pielii.
În loc să faci asta, apelează la un tratament facial de curățare “fără mâni“. De exemplu, hidrodermabraziunea cu JetPeel Pro folosește presiunea supersonică a apei și a aerului pentru a curăța porii, fără a agresa sub nici o formă tenul.
- Demachiază-te zilnic. Oboseala nu trebuie să fie o scuză pentru a nu te demachia înainte de culcare. Trebuie să îți faci un obicei din a îți curăța tenul imediat după ce ai ajuns acasă, mai ales că unele produse pentru înfrumusețare blochează porii feței, pielea nu mai respiră și astfel apar sau este favorizată apariția coșurilor.
Persoanele care suferă de acnee sau au un ten cu tendințe de îngrășare trebuie să aibă grijă la ce produse folosesc. Cel mai bine este să folosești cosmetice speciale pentru ten acneic, care ți-au fost recomandate de către un medic, în urma unui consult. Vino la Doctor SKiN pentru o evaluare gratuită a tenului tău!
- Spală-te pe față. Folosește un săpun pentru ten sensibil atunci când te speli pe față. Ar trebui să fie un produs special pentru ten cu acnee, care să nu îți usuce pielea excesiv, dar să nu încurajeze acneea să se dezvolte.
Știai că toți clienții Doctor SKiN pot achiziționa din clinică produse profesionale pentru îngrijirea feței și a corpului cu zero adaos? Astfel, poți continua tratamentul în siguranță și la tine acasă, cu produse profesionale adecvate tenului tău și nevoilor acestuia.
- Peeling acasă. Peeling-ul adevărat nu se poate face acasă, mai ales că este periculos să folosești substanțe pentru peeling fără supraveghere medicală. Mai ales când suferi de acnee, este esențial să îți exfoliezi pielea măcar o dată pe săptămână. Poți folosi o mască de față, însă nu masa în mod exagerat pielea pentru a nu o irita.
Încearcă însă să ai grijă și la prosopul folosit, la faptul că trebuie să ai mâinile și tenul perfect curate pentru a nu face mai mult rău decât bine tenului tău.
Din păcate, mulți dintre cei care suferă de acnee își agravează singuri afecțiunea pentru că nu reușesc să înțeleagă că este foarte greu de întrunit acasă aceleași condiții precum într-o clinică de specialitate: mediu steril, produse de uz strict medical și expertiza unui medic specialist! De aceea, investește într-un tratament care îți poate aduce beneficii pe termen lung!
- Lenjerie curată. Este ideal ca atunci când mergi la culcare, să dormi întotdeauna pe o lenjerie curată. De asemenea, fața de pernă trebuie să fie și ea schimbată des, adică o dată pe săptămână. Cele mai multe dintre bacterii sunt luate de pe pernă, în timpul somnului, motiv pentru care este bine să fii precaut. De asemenea, este recomandat să schimbi perna o dată la șase luni.
- Odihnește-te! Poate că ai realizat că tenul este mai gras și mai uleios atunci când ai o zi mai aglomerată. Stresul și lipsa somnului cresc producția de sebum. Tenul gras în combinație cu praful blochează porii și astfel apar coșurile. Încearcă să te odihnești cel puțin 8 ore pe noapte.
- Nu renunța! Acneea se tratează în timp, așadar din păcate, rezultatele nu apar peste noapte. Un tratament aplicat corect poate să aibă rezultate foarte bune după aproximativ două luni. Însă, pe parcurs, vei observa o îmbunătățire a tenului și a aspectului său, dacă respecți planul de tratament și ritualul de îngrijire recomandat de către medic sau de către specialistul în tratamente faciale. Nu uita, cu răbdare și tenacitate, acneea este o afecțiune care se poate vindeca definitiv!
Dacă ai întrebări sau dacă te simți neputincios în lupta cu coșurile, punctele negre sau cicatricile post-acneice, vino la Doctor SKiN!