Toxina botulinică: ce vezi și ce ar trebui să crezi

Consultă-te cu unul din specialiștii în frumusețe de la Doctor SKiN.

Programeză-te

Toxina botlinică, cunoscută de toată lumea sub numele de B0TT0X, este soluția numărul 1 pentru tratamentul ridurilor. Statisticile spun că se fac peste 6 milioane de injectări anual la nivel mondial și că numărul acestora crește de la un an la altul. Chiar dacă utilizarea acestei substanțe în scopuri estetice a crescut vertiginos în ultimii ani, România se situează încă la un nivel scăzut comparativ cu alte țări din Europa.

Conform unui studiu din 2023, doar 1 român din 2000 apelează la tratamente cu toxină botulinică, ceea ce ne plasează ca țară pe penultimul loc în Europa de Sud-Est. Reținerea românilor pentru tratamentele estetice pe bază de toxină botulinică are mai multe cauze, iar informațiile incorecte care circulă în mediul online contribuie la reținerea multora de a apela la acest tratament antirid sigur și extrem de eficient.

Echipa Doctor SKiN a decis să facă lumină în acest caz și să îți explice tot ceea ce ar trebui să te intereseze pentru a face alegerea corectă pentru tine, în deplină cunoștință de cauză.

De cât timp este folosită toxina botulinică?

În 1822, medicul german Justinius Kerner a recomandat utilizarea toxinei botulinice pentru tratarea transpirației excesive sau hiperhidrozei. Acum, B0TT0X-ul este un tratament recunoscut pentru această afecțiune.

Apoi, la sfârșitul anilor 1960, utilizarea toxinei botulinice pentru tratarea strabismului a început în câteva clinici din America. Alan Scott a fost pionierul care a descoperit utilizarea substanței pentru tratamentele oculare. Progresul major, la 20 de ani după această descoperire, a fost când compania americană Allergan, care produce brandul B0TT0X, a primit aprobarea FDA pentru comercializarea acestuia. De atunci, utilizarea sa principală, pentru netezirea ridurilor a explodat ca număr și volum în întreaga lume.

Ce este mai exact toxina botulinică?

Toxina botulinică este o neurotoxină, adică un tip de proteină care apare în mod natural și este produsă de bacteria „Clostridium botulinum”. Această toxină eliberează mai multe tipuri de proteine, clasificate în tipurile A până la F. Ele acționează diferit asupra mușchilor corpului, determinându-i să se relaxeze.

Cum funcționează toxina botulinică?

Toxina botulinică funcționează prin blocarea semnalelor transmise de la creier către mușchi prin terminațiile nervoase, împiedicând semnalele nervoase să ajungă la mușchiul țintă și restricționând astfel funcția acestuia. Totuși, efectele nu sunt permanente, ci durează aproximativ 3 – 6 luni.
Pe măsură ce mușchiul încetează să se contracte pentru o perioadă, zonele faciale tratate vor avea un aspect neted, cu riduri și linii reduse, în timp ce zonele faciale netratate nu vor fi afectate și vor funcționa normal.

Branduri de toxină botulinică aprobate în România și cum diferă între ele

Diferitele branduri de toxină botulinică diferă în funcție de dimensiunea lor moleculară, gradul de activare și mecanismul lor de acțiune. Diferitele preparate comerciale de toxină botulinică prezintă caracteristici diferite în ceea ce privește performanța lor clinică.

  • Ține cont de faptul că majoritatea cercetărilor publicate despre toxina botulinică au fost finanțate de una dintre marile companii farmaceutice care produc o formulă sau alta. Și, de obicei, fiecare studiu clinic testează doar 1 sau 2 produse la un moment dat și nu se compară mai multe mărci simultan. Din acest motiv, lipsesc datele complet imparțiale. Tratamentul cu toxină botulinică nu este ieftin, așa că un studiu pe scară largă care să compare toate brandurile ar necesita un buget extins.

De aceea, am ales să-ți prezentăm observațiile științifice care sunt 100% corecte și validate, bazându-ne și pe experiența proprie, deoarece in clinicile Doctor SKiN am testat și observat fiecare formulă în parte, înainte de a o oferi clienților noștri și am injectat mii de pacienți.
Iată care sunt diferențele între diferitele mărci de toxină botulinică, pe care le utilizăm în clinicile Doctor SKiN:

Vistabel

Formulă: cel mai cunoscut brand de toxină botulinică din lume (B0TT0X) și primul aprobat de către FDA conține o proteină însoțitoare care ajută la stabilizarea toxinei. Este unul din produsele cel mai des folosite la nivel global pentru tratarea ridurilor glabelare (dintre sprâncene) și a liniilor de expresie.
Acțiune: Are o acțiune precisă și o răspândire minimă în țesuturi, ceea ce permite un control mai bun al zonei tratate.
Debut și durată efect (remanență): Rezultatele încep să se instaleze în 5 – 7 zile, cu un efect complet după aproximativ 2 săptămâni. Menținerea efectelor obținute cu Vistabel este de maxim 3 – 4 luni, vara chiar și 2 luni.
Risc de formare anticorpi: Chiar dacă remanența sa este de aproximativ 3 – 4 luni, pacienții injectați cu Vistabel NU dezvoltă anticorpi pe termen lung, adică toxina botulinică își va face efectul la fiecare injectare.

Dy-sport

Formulă: cel mai popular brand de toxină botulinică din lume deoarece rezistă cel mai mult. Conține o cantitate mai mică de proteine comparativ cu Vistabel, ceea ce poate influența răspândirea în țesuturi.
Acțiune: are o tendință de a se răspândi mai mult pe zona tratată, ceea ce-l face util în tratamentul unor zone mai extinse, cum ar fi fruntea.
Debut și durată efect (remanență): Primele rezultate se observă în 5 – 7 zile, iar cele finale se instalează după aproximativ 2 săptămâni. Durata efectului este de aproximativ 4 – 6 luni, vara mai puțin.
Risc de formare anticorpi: produsul este foarte bine tolerat, iar riscul de anticorpi este redus în cazul utilizării la intervalul recomandat, de 6 luni între injectări

Azalur

Formulă: Azalur este o formulare a toxinei botulinice de tip A, similară cu Dysport, dar special adaptată pentru uz estetic. Conține o cantitate mai mică de proteine însoțitoare comparativ cu alte branduri, ceea ce contribuie la o difuzie mai largă în țesuturi și un risc redus de formare a anticorpilor. Acest lucru poate face tratamentul mai eficient în zonele mai extinse, cum ar fi fruntea.
Acțiune: Azalur acționează prin blocarea eliberării de acetilcolină la nivelul joncțiunii neuromusculare, ceea ce determină relaxarea mușchilor responsabili pentru formarea ridurilor dinamice. Datorită difuziei sale mai mari, este ideal pentru tratarea unor zone mai largi, cum ar fi liniile de pe frunte și ridurile din jurul ochilor.
Debut și durată efect (remanență): Efectele Azalur încep să fie vizibile în aproximativ 2 – 3 zile, cu un efect complet care apare în 7 – 10 zile. Durata efectului este de 4 – 6 luni, după care tratamentul trebuie repetat pentru menținerea rezultatelor.
Risc de formare anticorpi: Azalur conține mai puține proteine însoțitoare, ceea ce reduce mult riscul de formare a anticorpilor la substanță. Mai exact, efectul tratamentului nu se diminuează sau dispare în timp din cauza dezvoltării rezistenței naturale a organismului la toxină botulinică.

Aluziens

Formulă: Aluziens este o formulă lichidă de toxină botulinică, iar acest lucru face ca pregătirea pentru injectare să fie mai rapidă și precisă, deoarece nu necesită diluare. Se utilizează în special pentru tratarea ridurilor glabelare și promite un debut rapid al efectelor, fiind o opțiune mai nouă pe piața din România și Europa.
Acțiune: Aluziens acționează tot prin blocarea semnalelor nervoase transmise către mușchi, determinând relaxarea acestora și reducerea ridurilor dinamice. Conține toxină botulinică de înaltă puritate, similară cu Azalur, dar cu o formulare diferită, creată pentru mai multă eficiență și precizie în tratamentele estetice. Cum este deja pre-diluată, adică gata de utilizare, riscurile de erori în pregătirea soluției și de dozaj sunt eliminate complet, ceea ce crește considerabil siguranța și consistența rezultatelor.
Debut și durată efect (remanență): Primele efecte se observă în aproximativ 2 – 3 zile, iar efectul maxim apare în 7 – 14 zile. Durata rezultatelor obținute este de circa 2 – 3 luni, similar cu alte produse de toxină botulinică.
Risc de formare anticorpi: Aluziens este formulată pentru a avea un profil de siguranță similar cu celelalte branduri menționate, cu un risc redus de dezvoltare a anticorpilor neutralizanți, datorită purității sale ridicate și formulei optimizate. Astfel, pacienții beneficiază de efecte constante la fiecare tratament.

De ce există doar 4 tipuri de toxină botulinică în oferta Doctor SKiN?

Stăpânim extrem de bine domeniul nostru de activitate, participăm la cele mai importante târguri la nivel mondial și suntem mereu la curent cu noutățile. Ne-am făcut cunoscuți și datorită faptului că am adus în premieră în România produse și dispozitive premium, cu adevărat inovatoare.

Cu toate acestea, pe primul loc se află întotdeauna siguranța pacienților noștri și rezultatele obținute. Dacă singurul motiv pentru care merită să aducem în oferta noastră alte branduri de toxină botulinică este prețul mic, atunci am ales să nu le aducem.

Alte branduri de toxină botulinică promit multe, dar au rezultate mediocre, eșuează la capitolul viteză de instalare a rezultatelor, iar riscul efectelor secundare majore este mult mai mare față de mărcile de toxină botulinică din portofoliul nostru.

Mai mult decât atât, în cazul doamnelor, alegem să lucrăm doar cu 2 branduri de toxină botulinică, și anume cele care rezistă cel mai bine în timp, deoarece experiența ne-a învățat că acestea sunt cele mai apreciate și cele care oferă satisfacție pe termen lung.
Când va apărea încă un brand de toxină botulinică, unul care să merite investiția TA, atunci cu siguranță îl vei regăsi la Doctor SKiN!

Cât durează efectul toxinei botulinice și ce factori influențează remanența rezultatelor?

Tratamentul pentru riduri cu toxină botulinică este unul cu mentenanță, ceea ce înseamnă că efectele injecțiilor cu B0TT0X sunt temporare. Durata rezultatelor variază din cauza multor factori, inclusiv dozajul utilizat, puterea mușchilor faciali, numărul de contracții musculare, metabolismul, zonele injectate, vârsta, expunerea la soare și stilul de viață.

Dozajul corespunzător prelungește efectul, fără să apară efectul nedorit de față înghețată sau „frozen face”. Un dozaj insuficient nu va da aceleași rezultate. Din acest motiv, este indicat să mergi la același medic, să-i urmezi cu atenție recomandările și să nu sari peste retușul gratuit. La prima injectare este bine ca medicul să aleagă un dozaj mai mic, urmând ca la retuș să se completeze, dacă este nevoie.

Indiferent de dozaj, persoanele cu metabolism rapid, care fac sport intens sau sunt foarte active fizic vor observa că efectul dispare mai rapid, din cauza faptului că substanța este mai rapid metabolizată de către organism.

Pielea mai tânără și mai elastică tinde să răspundă mai bine la tratament, iar rezultatele pot dura mai mult. În schimb, la persoanele în vârstă, pierderea elasticității pielii accelerează reapariția ridurilor. În plus, stilul de viață își spune cuvântul, indiferent de vârstă. Fumatul și expunerea excesivă la soare sau expunerea fără protecție solară contribuie la rezultate mai slabe, care se pierd mai rapid.

În concluzie, durata efectelor toxinei botulinice variază în funcție de mulți factori, iar fiecare persoană are o experiență diferită. La nivel general, rezultatul tratamentului cu toxină botulinică durează între 3 și 6 luni pentru primul tratament și 6 până la 9 luni pentru tratamentele ulterioare, dacă sunt făcute la termen, chiar dacă alegi un brand care are o durată de viață mai lungă.

Vei observa că pe măsură ce repeți ședințele la intervalul recomandat de 4 – maxim 6 luni de zile, efectul toxinei botulinice se va prelungi. Injecțiile suplimentare au un efect cumulativ, în care mușchii devin mai obișnuiți cu starea de relaxare, prelungind efectele estetice ale acestui tratament. Cu toate acestea, dacă ești într-o perioadă în care vrei să-ți remodelezi corpul și faci niște antrenamente mai intense, acestea scurtează perioada de eficacitate a tratamentului antirid, deoarece metabolismul crescut duce la o descompunere mai rapidă a toxinei.
În mod similar, un nivel ridicat de stres poate avea, de asemenea, un impact asupra longevității tratamentului cu neurotoxină. Se crede că acest lucru este cauzat de efectele stresului asupra sănătății generale a organismului, cât și asupra stării pielii.

De evitat când alegi tratamentul cu toxină botulinică

Indiferent de unde alegi să-ți faci tratamentul cu toxină botulinică, mai jos ai regulile de bază, dar și câteva aspecte concrete și precise de care să te ferești:

  • Nu știi cine îți face injectarea. Doar un medic specializat în injectări îți poate face tratamentul. Realizarea acestei proceduri de către persoane fără experiență sau în locuri neautorizate este interzisă, deoarece poate duce la efecte adverse grave, inclusiv asimetrie facială, paralizie temporară a mușchilor greșiți și/sau infecții.

  • Injectare greșită. Când toxina botulinică este injectată în mușchi nepotriviți sau în doze incorecte, apar complicații precum căderea pleoapelor (ptoza), dificultăți la înghițire, probleme de respirație sau zâmbet asimetric.

  • Toxină botulinică la preț foarte mic, dar de calitate inferioară. La Doctor SKiN avem cele mai bune prețuri din București, pentru cele mai bune formule de toxină botulinică. Adaosul nostru este minim, deoarece lucrăm cu volume mari. Așadar, dacă există o altă ofertă, cu un preț la toxină botulinică foarte mic, cel mai probabil produsul este contrafăcut sau supradiluat ca să ajungă la cât mai multe persoane. Toxina botulinică contrafăcută sau de slabă calitate poate cauza reacții severe, inclusiv infecții, inflamații sau rezultate nedorite. Cea de natură sintetică poate provoca inclusiv paralizie musculară facială permanentă.

  • Nerespectarea instrucțiunilor post-injectare. După tratament, este esențial să urmezi indicațiile medicului. Activități precum frecarea sau masarea zonei tratate, întinderea pe spate imediat după procedură sau exercițiile fizice intense determină migrarea toxinei și sabotarea rezultatelor.

  • Injectare mai frecventă de 6 luni de zile, deoarece organismul va începe să producă în timp anticorpi împotriva toxinei botulinice. Acești anticorpi neutralizează efectele toxinei, făcând tratamentele viitoare mai puțin eficiente sau chiar complet ineficiente. Este vorba de o reacție imunologică nedorită, care apare dacă injecțiile sunt făcute prea des sau în doze prea mari.

Mai mult decât atât, toxina botulinică este o neurotoxină puternică, iar administrarea prea frecventă sau în cantități prea mari poate duce la supradozaj, care la rândul său poate provoca slăbiciune musculară excesivă sau alte efecte adverse.

Injectarea prea frecventă duce și la un aspect nenatural al feței, cu o expresie facială rigidă sau „înghețată”. De asemenea, relaxarea excesivă a anumitor mușchi produce dezechilibre estetice între diferitele grupuri musculare faciale, ceea ce schimbă conturul natural al feței.

💡Cea mai sigură și mai eficientă metodă de a prelungi efectele toxinei botulinice este mezoterapia injectabilă cu substanțe de tip „Skin Boosters”.

  • Alergii sau contraindicații medicale. Dacă ai anumite alergii, boli autoimune sau alte afecțiuni (precum probleme neurologice), toxina botulinică este contraindicată. Ignorarea acestor aspecte poate duce la reacții alergice severe, dificultăți respiratorii sau alte probleme de sănătate.

Până la urmă, toxina botulinică nu este doar despre riduri mai puține, ci despre încrederea pe care o simți atunci când te privești în oglindă și te simți mai bine în propria piele. Chiar dacă decizia de a face un astfel de tratament poate părea complicată, noi suntem aici să te ajutăm să faci o alegere rațională și cu inima deschisă!

La Doctor SKiN, nu ne limităm în a-ți oferi un simplu tratament, ci rezultate naturale, sigure și o experiență personalizată. Vino să discutăm despre ceea ce te preocupă și să găsim împreună soluția perfectă pentru tine! Programează o consultație gratuită astăzi și fă primul pas spre o versiune mai tânără și mai fericită a ta!

Articole recomandate

22 octombrie 2024

HydraFacial Syndeo™ versus alte tipuri de tratamente faciale

Într-o eră în care pielea sănătoasă și radiantă este un obiectiv dorit de toată lumea, alegerea tratamentului facial potrivit devine…

6 octombrie 2024

De ce este atât de ieftin laserul CO2 la Doctor SKiN?

Popularitatea tratamentului de resurfacing cu laser CO2 a crescut constant în ultimii 5 ani de zile. De aceea, dacă înainte…

Lasă un comentariu

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎntoarcere la magazin