Ce trebuie să știi despre Skin Purging?

Consultă-te cu unul din specialiștii în frumusețe de la Doctor SKiN.

Programeză-te

Ten impecabil, lipsit de puncte negre, coșuri sau riduri. O piele elastică, fină și plăcută la atingere. Orice femeie își dorește să se bucure de frumusețea și tinerețea sa pe termen îndelungat. Tratamentele faciale sunt o cale prin care putem obține sau menține aspectul întinerit, neted și sănătos al pielii. Însă, de multe ori, entuziasmul rezultatului final este umbrit de apariția fenomenului de skin purging sau purjarea pielii.

Deși este un proces natural de curățare a pielii care o ajută să se regenereze mult mai rapid, purgingul cauzează îngrijorare și dezamăgire în rândul acelor persoane care tocmai și-au expus pielea la un tratament cosmetic, nu cunosc fenomenul și nu sunt pregătite pentru această etapă.

Purging-ul sau detoxifierea pielii este o reacție temporară care face să pară că lucrurile se înrăutățesc la nivelul pielii, în loc să se îmbunătățească, dar efectul este doar pe termen limitat. În realitate, instalarea purgingului este semn că tratamentul efectuat funcționează iar pielea trece printr-un proces de detoxifiere.

Iată tot ce ar trebui să știi despre acest fenomen.

Ce este skin purging?

Deși nu orice reacție apărută după un tratament facial reprezintă purging, purjarea sau purificarea pielii – este o reacție temporară care are loc atunci când tocmai ai făcut un tratament de curățare a porilor care comportă exfolierea stratului de piele de la suprafață sau ai introdus în rutina de îngrijire produse cu anumite substanțe active noi. Această reacție temporară poate să apară și în urma unor tratamente la dermatolog care comportă folosirea unor substanțe active, care accelerează reînnoirea celulară și exfolierea.
Aparenta înrăutățire a acestor leziuni care semănă cu acneea este de fapt o reacție a turnoverului pielii care este accelerat sub acțiunea acestor substanțe active.

Ce trebuie să știi despre Skin Purging? - Doctor SKiN

Cum se manifestă procesul de skin purging?

Purgingul debutează cu roșeață, descuamare, uscăciune și o sensibilitate mai mare la nivelul pielii. În timpul acestui fenomen de purificare, poți observa erupții sau o agravare a acneei deja existente dar care acum mai evidente. Pot apărea o serie de puncte albe, puncte negre, papule și pustule. Papulele roșii și umflăturile dure pot apărea în grupuri, făcând ca textura pielii să se simtă aspră la atingere.

Acest lucru se întâmplă deoarece ingredientele active noi cu care pielea ia contact accelerează rata de regenerare celulară iar prin efectul exfoliant sunt aduse la suprafață leziunile acneice deja formate, dar care încă nu erau vizibile.
Altfel spus, pe măsură ce un nou strat de piele iese la suprafață, la fel se întâmplă și cu leziunile preexistente, excesul de sebum și alte impurități. Rezultatul te-ar putea și determina să renunți la tratament, considerând că nu este eficient.

Skin purging se manifestă în primele 2 săptămâni, la un procent de 25% din persoanele care fac tratament facial nou și, deși de cele mai multe ori se duce de la sine în câteva zile, poate dura până la 4 săptămâni, timpul în care celulele vechi de piele fie sunt exfoliate fie cad.
Acest interval de timp reflectă ciclul de reînnoire celulară a pielii care, până la vârsta de 35 de ani, are nevoie de circa o lună. După aceasta vârstă, pielea își încetinește ritmul constant de regenerare a epidermei și are nevoie de circa 40 de zile, ajungând la vârsta de 60 de ani, odată cu instalarea procesului de îmbătrânire cronologică, la un ciclu lent de reînnoire, de până la 3 luni.

De cele mai multe ori, un puseu de skin purging durează câteva zile, timp în care este important să ai răbdare și să nu te atingi de leziuni, după care ar trebui să observi îmbunătățiri vizibile la nivelul pielii.

Mă confrunt cu skin purging sau cu o explozie de acnee – cum îmi dau seama?

Iată care sunt diferențele dintre skin purging și erupția de acnee:

Skin purging:

  • apare în urma unui tratament facial sau la începutul folosirii unui produs care conține substanțe active noi pentru pielea ta;
  • se limitează la anumite zone ale feței, de obicei acolo unde ai acnee;
  • erupțiile apar în același timp: puncte albe, puncte negre, papule, pustule;
  • fenomenul trece de la sine în câteva zile dar, la unele persoane, poate dura chiar și 4 – 6 săptămâni.

Erupția acneică:

  • apare din cauza unor factori precum: stres, pori înfundați, iritație, reacție alergică, anumite mâncăruri;
  • poate apărea în orice zonă a feței;
  • pot apărea puncte albe, puncte negre, papule, pustule, noduli, micro chisturi;
  • poate dura câteva luni, pielea este ușor dureroasă și mai umflată.

Ce tratamente faciale pot cauza skin purging?

Rejuvenare facială cu laserul CO2 (laser resurfacing)

Tratamentul de rejuvenare facială cu laserul CO2 reînnoiește aspectul și textura pielii, corectând zonele cu pigmentare inegală. Rezultatul este un ten mai fin, cu aspect întinerit.

Este posibil ca, în urma unui tratament de skin resurfacing cu laser, să apară fenomenul de skin purging. Explicația? Prin căldura intensă pe care o transmite, laserul poate accentua uscarea pielii. Pielea produce astfel mai mult ulei, iar excesul poate duce la formarea unei erupții de acnee.

Totodată, în cazul persoanelor cu ten predispus la acnee, deși o ședință de tratament cu laserul CO2 fracționat inhibă producția de sebum, răspunsul inflamator al pielii în urma tratamentului cu laser ar putea agrava acneea. Deoarece majoritatea laserelor funcționează prin crearea de microleziuni controlate la nivelul pielii, cu scopul de a stimula vindecarea și implicit accelerarea reînnoirii celulare, prin creșterea răspunsului inflamator al pielii, pe moment acneea ar putea fi agravată.

Microneedlingul sau mezoterapia

Procedura de microneedling folosește un dispozitiv cu ace fine pentru a crea microleziuni controlate la nivelul pielii. Astfel, se stimulează regenerarea celulară și producția de colagen — acțiuni eficiente în tratarea cicatricilor de acnee, a ridurilor și a porilor dilatați.

În perioada imediat următoare tratamentului cu dermapen sau celui de mezoterapie injectabilă, pielea poate trece prin skin purging, deoarece procesul de vindecare aduce la suprafață impuritățile și celulele moarte, cauzând erupții temporare.

Peeling facial cu substanțe chimice

Peelingul presupune aplicarea unor soluții chimice pe piele, pentru a îndepărta stratul superior și a stimula regenerarea celulară. Peelingul este adesea folosit pentru a uniformiza textura pielii dar și pentru a atenua hiperpigmentarea postinflamatorie.

Skin purgingul este un efect secundar obișnuit al acestui tratament, în care pielea elimină mai întâi toxinele și impuritățile, ducând la erupții temporare, după care încep să se vadă adevăratele rezultate.

Tratamentul facial de microdermabraziune

Microdermabraziunea comportă îndepărtarea stratului de celule moarte de la suprafața pielii, grăbind regenerarea celulară și poate determina astfel purjarea pielii. Dermul reacționează la supra-exfoliere și elimină excesul de sebum și alte impurități care blochează porii.

Ce substanțe active din rutina zilnică pot cauza skin purging?

Cele mai comune ingrediente active care declanșează reacția de purging la nivelul pielii sunt:

  • retinoizii și derivații de vitamina A (retinol, tretinoin), folosiți pentru combaterea ridurilor și a acneei.
  • acizii exfolianți de tip AHA și BHA, cum ar fi acidul glicolic, acidul salicilic, acidul lactic, acidul malic și acidul mandelic.
  • reroxidul de benzoil, folosit în tratamentele anti acnee
  • vitamina C, prezentă în seruri și creme care stimulează regenerarea pielii.
  • produse cu alfa-hidroxi acizi și alte ingrediente cu rol exfoliant.

Dacă, pe de o parte, aceste substanțe ajută la eliminarea celulelor moarte și a impurităților de la nivelul dermului, pe de altă parte pot determina apariția temporară a unor erupții similare acneei.

Cum îți îngrijești pielea în timpul unei erupții de skin purging?

În cazul în care s-a declanșat efectul de purjare/epurare a pielii, nu poți face nimic pentru a-i grăbi ritmul și a scăpa de el. Dermul are nevoie de timp pentru a se curăța, astfel încât la final să te bucuri de o piele așa cum îți dorești.

Totuși, pentru a reduce din severitate și a nu te confrunta cu un puseu agresiv de purging, iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a oferi pielii tale o îngrijire corespunzătoare în această perioadă mai sensibilă:

  • nu îți atinge fața des, cu mâinile murdare, nu umbla la leziunile apărute, nu te scobi
  • evită orice tratamente sau ingrediente dure care ți-ar putea usca și mai mult pielea – acestea pot exacerba erupțiile și înrăutăți situația;
  • folosește un produs de curățare blând, care nu agresează bariera de protecție a pielii;
  • folosește creme hidratante non-comedogenice pentru a reduce riscul de iritație, exfoliere sau inflamare;
  • aplică o cremă cu factor de protecție solară SPF50 când ieși afară, deoarece soarele agravează leziunile și crește riscul de hiperpigmentare;
  • dacă ai introdus un ingredient nou în rutina de îngrijire, fă-o treptat și începe cu o concentrație scăzută; începe de la o singură aplicare pe săptămână și apoi, pe măsură ce pielea începe să îl tolereze, crește ușor numărul de aplicări, pentru a reduce pe cât posibil severitatea purgingului.

Dacă efectul de skin purging a apărut în urma unui tratament facial realizat în clinică, anunță medicul dermatolog pentru a primi recomandări personalizate. La fel și dacă sesizezi că simptomele nu dau semne că se ameliorează deloc după 3 săptămâni sau se agravează.

De reținut

Skin purgingul este o reacție temporară, care poate dura până la 4 – 6 săptămâni. Efectul de purificare poate să apară:

  • în urma unor tratamente cosmetice de specialitate, care folosesc substanțe active în concentrație mult mai mare decât cele din comerț;
  • la introducerea unor substanțe active noi în rutina de îngrijire a pielii.

Te poți confrunta cu fenomenul de skin purging inclusiv dacă ai un ten predispus la acnee și nu ai mai avut erupții de ani de zile.
Poți gestiona acasă reacția temporară de skin purging dar, pentru a te asigura că în realitate nu te confrunți cu o dermatită alergică sau iritativă de contact, cu o reacție alergică a pielii sau o erupție fotoindusă, ia legătura cu medicul dermatolog pentru a primi atât diagnostic cât și un plan de îngrijire personalizat.

Articole recomandate

28 noiembrie 2024

Procedura de întinerire a pielii cu ajutorul fillerelor hibride JuveLook si Lenisna. Workshop hands-on cu dr. Daniela Catanas

Pentru că instruirea continuă a medicilor din echipa noastră este esențială pentru siguranța și satisfacția fiecărei persoane care ne calcă…

25 noiembrie 2024

Teosyal® RHA 4 – acidul premium pentru umplerea celor mai dificile riduri

Teosyal® RHA 4, cel mai puternic gel din RHA® Collection, Dynamic Facial Fillers, gamă a renumitului brand Teosyal®, este un…

Lasă un comentariu

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎntoarcere la magazin