Dacă și tu ai vergeturi, cu siguranță ți-ai dori să dispară! Deși nu sunt dăunătoare pentru sănătate, vergeturile te pot face să nu te simți bine în propria piele. Dacă te-ai săturat de aspectul lor inestetic, experții în dermatologie și estetică de la Doctor SKiN au soluții pentru tine!
Ce sunt vergeturile?
Vergeturile sunt un anumit tip de cicatrici care se dezvoltă atunci când pielea suferă modificări rapide. Schimbările bruște (întinderea intensă a pielii) determină ruperea colagenului și a elastinei, proteinele care susțin elasticitatea pielii. Atunci când organismul tău trece prin modificări rapide, din diverse motive, iar pielea nu se poate întinde suficient pentru a ține pasul, este normal să apară aceste cicatrici în piele, numite vergeturi sau striații.
Oricine poate dezvolta vergeturi pe piele, deși s-a observat că sunt mai prezente în cazul femeilor decât al bărbaților. Vergeturile pot să apară pe abdomen, coapse, gambe, genunchi, șolduri, brațe, sâni, dar și pe partea inferioară a spatelui, în zona lombară.
Fluctuațiile nivelului hormonal din corp par să joace un rol important în predispoziția de a dezvolta vergeturi. De asemenea, este posibil să fii mai predispus(ă) la apariția acestora dacă membri ai familiei tale au vergeturi.
Cel mai frecvent, vergeturile pot apărea:
- la pubertate – când corpul se dezvoltă rapid;
- în perioadele când ai scăderi sau creșteri bruște în greutate;
- în cazul sarcinii – între 43 și 88% dintre femei dezvoltă vergeturi pe perioada sarcinii sau după aceea;
- la culturiști sau la cei care acumulează brusc masă musculară;
- la persoane cu implanturi mamare
- la persoanele care suferă de sindromul Cushing (nivel ridicat de steroizi în corp) sau sindromul Marfan, o boală genetică care slăbește fibrele pielii și determină o creștere neobișnuită.
- când sunt utilizați corticosteroizi – utilizarea prelungită a cremelor și loțiunilor ce conțin corticosteroizi poate scădea nivelul de colagen din piele.
Înainte de a apărea vergeturile, pielea va părea mai subțire și rozalie, ușor iritată și chiar poate produce mâncărimi. Aceste striații se dezvoltă inițial ca niște dungi proeminente de culoare roșie, violet, roz, brun-roșiatic sau maro închis, în funcție de culoarea pielii.
Culoarea vergeturilor se estompează și se aplatizează pe parcursul anilor și are tendința de a se transforma în timp. În urmă rămân niște cicatrici “argintii”, gri sau albe (grăsimea pală de sub piele devine vizibilă în locul vaselor de sânge obișnuite).
Se poate preveni apariția vergeturilor?
Din păcate, vergeturile nu pot fi întotdeauna prevenite. Cu toate acestea, respectarea sfaturilor de mai jos poate ajuta la reducerea riscului apariției acestora:
Menține-ți o greutate sănătoasă, în limite normale;
Evită dietele cu efect yo-yo;
Adoptă un regim alimentar echilibrat, bogat în vitamine și minerale;
Încearcă să crești lent și treptat în greutate în timpul sarcinii.
Bea zilnic șase-opt pahare de apă, deoarece hidratarea pielii este extrem de importantă.
Vergeturile nu afectează sănătatea, dar pot fi o problemă serioasă în ce privește imaginea despre sine și depresia post-partum sau depresia după scăderile masive în greutate. Pentru unii, vergeturile reprezintă o preocupare cosmetică semnificativă care poate afecta viața de zi cu zi. De aceea, Doctor SKiN îți spune tot ce trebuie să știi despre tratamentul vergeturilor!
Poți scăpa de vergeturi?
La fel ca orice altă cicatrice, vergeturile sunt permanente, însă un tratament corespunzător le poate face mai puțin vizibile. De asemenea, poate reduce senzația de mâncărime provocată de acestea. Este importantă înțelegerea faptului că nici un tratament nu funcționează la fel pentru toată lumea, iar multe produse par să nu funcționeze deloc. De aceea, este importantă o evaluare a pielii tale de către un specialist, pentru a te asigura că nu cheltuiești bani fără să vezi rezultate.
Iată ce au descoperit cercetătorii despre numeroasele tratamente pentru vergeturi:
Creme, loțiuni și geluri antivergeturi: Cercetătorii au studiat multe dintre cremele, loțiunile și gelurile vândute pentru a trata vergeturile. Deși nici un produs nu pare să ajute tot timpul – iar unele par să nu ajute deloc – cercetătorii au descoperit câteva efecte utile. Dacă vrei să încerci una dintre produsele destinate estompării vergeturilor, asigură-te că:
Utilizezi produsul pe vergeturi timpurii. Tratamentul pare să aibă un efect redus asupra vergeturilor mature.
Masează produsul pentru a ajunge profund in piele, în vergeturi. Rezervă-ți mai mult timp pentru a masa ușor pielea afectată.
Aplică produsul în fiecare zi, pe termen lung. Dacă există rezultate, va dura săptămâni sau chiar luni ca acestea să fie vizibile.
Remedii pentru acasă: Conform studiilor, remediile populare, făcute în casă par să nu funcționeze deloc. Cercetătorii au descoperit că niciuna dintre vergeturi nu s-a estompat cu ulei de migdale, unt de cacao, ulei de măsline sau vitamina E aplicată pe vergeturi. Toate aceste produse au un rol limitat de prevenție, deoarece hidratează pielea.
Nici bronzarea nu te poate scăpa de vergeturi. Când te bronzezi, vergeturile devin și mai vizibile deoarece acestea nu se bronzează.
În ceea ce privește medicamentele pe bază de prescripție, aplicate pe piele, conform studiilor dermatologice efectuate, câteva ingrediente par să ofere un oarecare rezultat:
- Acidul hialuronic – reduce aspectul vergeturilor.
- Tretinoina: este un retinoid, care poate face vergeturile timpurii mai puțin vizibile. Într-un studiu, persoanele care au aplicat această cremă în fiecare seară, timp de 6 luni au avut vergeturi mai puțin vizibile.
- Retinolul, un alt tip de retinoid, poate ajuta, de asemenea, la estomparea vergeturilor timpurii.
- Amplificatori de colagen: StriVectin-SD și extractele de semințe de lupin ar trebui să crească colagenul în piele, dar este greu de spus dacă ajută la dispariția vergeturilor sau dacă vor preveni apariția acestora.
- Centella asiatica: Acest ulei pe bază de plante stimulează celulele din corpul tău care formează colagen și refac țesutul pielii. Unele popoare îl folosesc la vindecarea rănilor. Centella asiatica se găsește într-o serie de creme fără prescripție pentru vergeturi, dar există unele dovezi care arată că în anumite cazuri, poate ajuta la estomparea vergeturilor noi.
Tratamente pentru vergeturi
La Doctor SKiN îți punem la dispoziție o gamă largă de proceduri corporale, estetice și dermatologice de ultimă generație, cu rezultate dovedite clinic, ce pot îmbunătăți semnificativ aspectul inestetic al vergeturilor. Iată doar câteva dintre ele:
Microneedling-ul, mezoterapia fracționată sau inducția de colagen se realizează cu Dermapen® sau cu Mesopen®, cele mai noi și mai performante dispozitive medicale disponibile pentru mezoterapie fracționată și stimulare celulară.
Mai exact, medicul dermatolog va efectua o perforare controlată a pielii, prin care se creează mai multe micro leziuni în zona de tratament. Se declanșează astfel procesele naturale de vindecare ale organismului, stimulându-se producția de elastină și colagen, două substanțe vitale pentru crearea de celule noi. Pe baza acestui principiu, fibrele de colagen și elastină sunt întărite și mai bine susținute, ceea ce contribuie la reducerea aspectului vergeturilor.
Tratamentul de microneedling nu este dureros, chiar dacă implică ace. Pentru a reduce la minim orice disconfort, la Doctor SKiN terapeuții noștri îți vor aplica un anestezic local. Această procedură nu este invazivă precum chirurgia plastică, deci timpul de recuperare este minim, chiar inexistent. După mezoterapia fracționată, pielea va începe să lucreze pentru a întineri țesuturile noi. Astfel că rezultatele sunt cumulative, adică se îmbunătățesc în timp și se definitivează la câteva săptămâni după tratament.
O altă metodă cu rezultate reale în ceea ce privește estomparea vergeturilor este tratamentul cu laser. Fotona este recunoscut ca lider mondial pentru sistemele laser inovatoare, premiate pentru aplicații în estetică și dermatologie, lucrând îndeaproape cu universități de top și centre de cercetare medicală din întreaga lume.
Prin acțiunea sa, laserul Fotona penetrează profund dermul și reface legăturile de colagen și elastină, remodelând țesutul din interior, cu efect de netezire a pielii în exterior. Regenerarea țesuturilor cu ajutorul laser este unul dintre cele mai eficiente tratamente dermatologice în reducea aspectului vergeturilor.
Acțiunea laserului inițiază procesul de reparare a pielii afectate, lăsând în același timp țesutul înconjurător intact pentru o vindecare rapidă. Beneficiile laserului Fotona includ confort sporit, timp de vindecare scurt și o îmbunătățire a aspectului pielii chiar de la prima ședință. Tratamentul cu laser Fotona este sigur, fără efecte nocive asupra sănătății, pe termen mediu sau lung.
Când ai nevoie urgentă de rezultate, poți încerca Venus Viva™, premiatul dispozitiv Year Changing din 2019. La doar 4 săptămâni după tratamentul cu Venus Viva™ atât adâncimea, cât și lungimea și lățimea vergeturilor au scăzut semnificativ. Conceptul de bază din spatele tratamentului Venus Viva este acela de a folosi microneedling-ul (terapia de inducție a colagenului) în combinație cu radiofrecvența nano-fracționată pentru a încălzi straturile profunde ale pielii și a provoca mici leziuni (arsuri) cutanate, stimulându-se producția de colagen, elastină și celule noi.
Studiile clinice sprijină tehnologia activă a dispozitivului Venus Viva™ ca fiind cu adevărat eficientă în tratarea mai multor probleme ale pielii precum cuperoza, rozaceea, cicatrici și pete pigmentare, dar și pentru estomparea aspectului vergeturilor.
Concluzii & recomandări
Vergeturile sunt definitive și, în mare parte, țin de moștenire genetică, de calitatea pielii, de vârstă și de multe alte caracteristici individuale.
Vergeturile afectează între 43% și 88% dintre femeile însărcinate și 43% dintre persoanele obeze, dar pot apărea și la pubertate, indiferent de numărul de kilograme (incidență între 6 și 86%).
Poți preveni formarea vergeturilor dacă ai un stil de viață sănătos și menții un nivel optim de hidratare al pielii, însă nicio cremă sau loțiune nu îți poate garanta că nu vei avea la un moment dat în viață vergeturi.
Chiar dacă nu trec niciodată, aspectul vergeturilor poate fi estompat cu ajutorul tratamentelor profesionale sau a unui mix de tratamente personalizate, special concepute pentru pielea ta, pe bază de inducție de colagen, radiofrecvență nano-fracționată sau laser.
Cele mai bune rezultate se obțin în cazul vergeturilor noi, timpurii, de culoare roșie, violacee, maronie așadar, nu amâna vizita la medicul dermatolog!
Pentru rezultate extraordinar de bune, ai nevoie de răbdare și perseverență, de respectarea planului de tratament și a tuturor indicațiilor medicului dermatolog, dar și de expertiza Doctor SKiN!
Când ai nevoie să te simți mai bine în pielea ta și să plătești pentru rezultate obținute pe propria piele și nu pe filtre de pe Instagram, vino la Doctor SKiN!
Te așteaptă o echipă dedicată, extrem de atentă la nevoile și la obiectivele tale personale! Sună la 0729 740 704 sau scrie-ne pe adresa contact@doctorskin.ro și programează-te la o evaluare gratuită!