De ce îmi apar vânătăi după injectarea cu Acid Hialuronic și Toxină Botulinică?

Consultă-te cu unul din specialiștii în frumusețe de la Doctor SKiN.

Programeză-te

De ce îmi apar vânătăi după tratamentele estetice care implică injectare? Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări adresată medicilor specialiști care efectuează injectări în scop cosmetic cu Acid Hialuronic și toxină botulinică.

Vânătăile sunt un răspuns perfect normal la injecțiile de orice fel, mai ales cele care se efectuează în zona sensibilă a feței, iar pacienții nu au de ce să fie îngrijorați dacă observă apariția lor în zonele abordate. Medicii din echipa Doctor SKiN au o experiență solidă în injectări, medicină anti-ageing și volumetrie facială, așadar încearcă întotdeauna să evite vânătăile. Cu toate acestea, niciun medic nu poate controla în totalitate reacțiile organismului fiecărui pacient în parte. Fiecare este diferit, iar pielea ta poate să prezinte echimoze, după ce este amorțită prin anestezie și apoi înțepată cu ace, indiferent de cât de “ușoară” este mâna medicului specialist care îți administrează tratamentul.

Chiar dacă nu te-ai învinețit niciodată, există întotdeauna o posibilitate ca acest lucru să ți se întâmple. De ce? Pentru că vânătăile sunt doar un mic hematom, care apar atunci când vasele de sânge mici sunt înțepate, iar sângele se scurge în țesutul moale. Vestea bună este că există câteva trucuri pe care le poți folosi pentru a reduce riscul vânătăilor, pe care le poți aplica și înainte, și după tratament.

Ce provoacă vânătăile post injectare cu Acid Hialuronic și/sau toxină botulinică?

Echimozele sau vânătăile apar atunci când vasele de sânge sunt deteriorate de acul folosit pentru a introduce substanța în piele, fie că este vorba despre un filler dermic sau despre neurotoxină. În funcție de caracteristicile individuale, trebuie să te aștepți la apariția lor atunci când ți se administrează o injecție în scop medical sau cosmetic. Pe corp, aceste semne se pot acoperi ușor și trec mai rapid.
Zona în care pielea prezintă cele mai vizibile semne de îmbătrânire, dar și cea care are cea mai mare predispoziție să se învinețească după injecțiile cu Acid Hialuronic și toxină botulinică, este fața. Inclusiv la nivelul acesteia, există niște subzone mai sensibile la injecții, cum ar fi cea din jurul buzei superioare, cea de sub ochi ori canalele lacrimale. O altă regiune foarte delicată a feței este cea a obrajilor, iar din acest motiv, umplerea ridurilor nazogeniene sau pliurilor nazolabiale, dar și a ridurilor marionetă cu fillere pe bază de Acid Hialuronic poate provoca vânătăi.

Motivul pentru care buzele și zona din jurul ochilor sunt atât de predispuse să dezvolte echimoze, este că sunt cele mai vascularizate, astfel că vasele de sânge, mai ales capilarele, sunt mai greu spre chiar imposibil de evitat. Cu toate acestea, vânătăile după folosirea filierelor dermice pe bază de Acid Hialuronic și după injecțiile cu toxină botulinică nu sunt atât de persistente și dispar, de obicei, în 5-7 zile.

Pentru a reduce șansele de învinețire, mulți medici aleg să se folosească de un ac atraumatic, denumit canulă. Acesta este folosit pentru a crea un singur punct de intrare pentru Acidul Hialuronic, pe fiecare parte a feței. Prin această tehnică, riscul de echimoze la nivelul feței se reduce la câte un singur punct.

În general, șansele de apariție a vânătăilor cresc considerabil la pacienții care utilizează medicamente care acționează ca niște diluanți pentru sânge, cum ar fi aspirina și ibuprofenul. De asemenea pacienții care consumă frecvent băuturi alcoolice, au risc mai mare să prezinte vânătăi după orice tratament injectabil, estetic sau nu.

Cum poți preveni vânătăile după injecțiile cu Acid Hialuronic și toxină botulinică?

  • Întrerupe cu acordul medicului, înainte cu aproximativ o săptămână înainte de injectare, orice medicament care are ca efect anticoagulant, precum aspirina. Medicamentele de acest tip “subțiază” practic sângele, ceea ce crește riscul apariției echimozelor.

  • De fiecare dată în clinicile SKiN, după efectuarea unor proceduri ce presupun injectarea de Acid Hialuronic și/sau toxină botulinică, medicul îți aplică un pansament rece sau o pungă de gheață, pentru a relaxa zona de tratament. Mai mult decât atât, expunerea la frig determină vasoconstricția, lucru care ajută la prevenirea sângerării în țesut și scade astfel riscul de apariție a vânătăilor. Pungile de gheață sau pansamentele reci pot fi aplicate până la 8 ore după injectare, când își fac cel mai bine efectul. Așadar, poți continua să aplici pansamente reci și după ce ai ajuns acasă.

  • Unele cercetări au observat că ananasul proaspăt, consumat de 2-3 pe zi, înainte cu 48 de ore înainte de injectare, este un aliment care te ajută să previi vânătăile.

  • O altă metodă de prevenire a vânătăilor este utilizarea plantei arnica montana, un antiinflamator homeopatic, folosit pentru a calma durerile musculare. Se poate folosi și pentru a calma orice disconfort post tratament. Poți găsi arnica montana și sub formă de pastile, dar și sub formă de unguent topic. Cu două zile înainte de procedură, poți lua 2-3 pe zi pastile care conțin arnică, iar după, poți aplica un unguent pe zonele de tratament.

  • Anumite alimente contribuie la apariția mai ușoară a vânătăilor, așa că înainte cu o zi sau două, aține-te de la consumul alimentelor și băuturilor alcoolice, cum ar fi vinul roșu sau peștele gras.

  • De asemenea, se recomandă să iei vitamina C și să consumi alimente bogate în bioflavonoide pentru a întări vasele de sânge. Astfel de alimente includ citricele, ardeiul gras roșu, broccoli și ceaiul verde.

  • Evită exercițiile fizice intense timp de 2 zile după tratament. O frecvență cardiacă crescută nu te scapă de apariția vânătăilor și poate anula chiar efectul tratamentului.

Cum tratezi vânătăile post injectare cu Acid Hialuronic și/sau toxină botulinică?

În funcție de organismul tău și de modul său de a reacționa la microtrauma unei injecții, poate dura și până la două săptămâni după injectarea cu Acid Hialuronic și toxină botulinică până la dispariția completă a vânătăilor. Nu este o regulă, deoarece unele persoane nu prezintă nicio echimoză, iar altele pot avea unele semnificativ de vizibile, încât să fie deranjante.

Dacă te numeri printre ghinioniștii care se învinețesc imediat, există câteva sfaturi acordate de medicii specialiști, pe care le poți pune în practică:

  • Nu atinge zona tratată în primele 6 ore, decât în momentul în care-ți aplici crema de față sau pe cea cu arnică.

  • Curăță zona de tratament conform indicațiilor medicului tău, pentru a evita pătrunderea microbilor în locul injectării.

  • Aplică comprese reci pentru a reduce edemul în zona injectată, mai ales în primele 8 ore.

  • Poți să iei și un antiinflamator, dar după 48 de ore post injectare.

  • Aplică pliculețe de ceai răcit pe zona învinețită și lasă-le acolo timp de 30 minute sau chiar mai mult.

  • Folosește produse cosmetice pe bază de hamamelis pe zona învinețită.

  • Unii specialiști recomandă tratamentul cu lumină de tip BBL, dar dacă acesta este efectuat mai devreme de o săptămână de la injectare, va dizolva efectul Acidului Hialuronic și al toxinei botulinice.

  • Poți ascunde vânătăile cu machiaj la minimum 24 de ore de la procedură, dar ai grijă să eviți să apeși prea puternic, fiindcă ai putea să lezezi și mai mult pielea.

Medicamentele de evitat înainte de injectarea cu Acid Hialuronic și/sau toxină botulinică?

Există o listă de medicamente pe care ar trebui să le întrerupi, cu aproximativ o săptămână înainte de programare, cu acordul medicului tău.
Toate aceste medicamente cresc posibilitatea de a te învineți în urma procedurii:

  • cele pe bază de acid acetilsalicilic (aspirina);

  • cele pe bază de paracetamol și cofeină;

  • cele pe bază de ibuprofen;

  • cele care conțin ulei de pește;

  • vitamina E;

  • Ginkgo Biloba.

Toate sfaturile și recomandările sunt de real ajutor, dar cel mai sigur este ca întotdeauna să-ți planifici tratamentul cu minimum 2 săptămâni înainte de orice eveniment important sau de o ședință foto, și chiar și mai devreme, dacă știi că ești o persoană care se învinețește ușor. Urmând cu atenție informațiile de mai sus și alegând un medic specialist cu experiență, orice vânătaie va trece mai ușor.

Te îngrijorează în continuare apariția vânătăilor? Programează-te pentru o consultație GRATUITĂ și neangajantă la medicul specialist în oricare din clinicile Doctor SKiN. Astfel, poți lua cele mai bune decizii pentru tine și vei putea beneficia de tratamentele preferate, fără să te îngrijoreze vânătăile! Programează-te acum la o consultație la ☎️031.005.10.15 sau pe contact@doctorskin.ro!

A fost acest articol util?
DaNu

Articole recomandate

9 iulie 2025

Recuperarea după blefaroplastie

Ai făcut deja blefaroplastie sau te pregătești pentru intervenție? Recuperarea nu este dureroasă, dar are câteva etape importante pe care…

6 iulie 2025

Laser Ablativ sau Non-Ablativ: care este alegerea 100% potrivită pentru pielea ta!

 Laser ablativ sau non-ablativ… oglindă, oglinjoară, oare care-i soluția ideală pentru ten și pielișoară?!Laser ablativ și non-ablativ sunt două concepte…

Lasă un comentariu

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎntoarcere la magazin