Epilarea definitivă cu laser: riscuri și contraindicații

Consultă-te cu unul din specialiștii în frumusețe de la Doctor SKiN.

Programeză-te

Epilarea definitivă cu laser a devenit una dintre cele mai populare opțiuni pentru îndepărtarea părului nedorit, datorită rezultatelor de lungă durată și confortului pe care îl oferă în timpul epilării.

Deși sigură și eficientă, epilarea cu laser nu este lipsită de riscuri și complicații..
Alegerea unui centru specializat și acreditat, care utilizează tehnologie de ultimă generație, cu respectarea unor indicații de mare importanță, joacă un rol esențial pentru ca procedura să fie sigură.
În continuare, vom analiza în detaliu toate aspectele legate de riscurile și contraindicațiile epilării definitive cu laser.

Recomandări înainte de epilarea definitivă cu laser:

⭕️ Cu 4 săptămâni înainte
Cu excepția rasului, nu îndepărta părul prin: cu ceară, creme depilatoare, pensat sau electroliză și nu îți decolora firele de păr ce urmează a fi epilate cu laserul.

⭕️ Cu minim 2 săptămâni înainte
Evită expunerea la soare și solar.
Aplică protecție solară SPF 30+ zilnic și poartă pălării sau ochelari de soare.
Amână peelingurile sau tratamentul cu laser CO2 ori alte tratamente care ar putea irita pielea din zona care urmează a fi epilată cu laser.

⭕️ Cu 3 zile înainte
Nu folosi produse abrazive cum ar fi scrub, gomaj sau orice alt peeling.

⭕️ în ziua procedurii
Rade zona care urmează a fi epilată, cu blândețe, fără să îți faci răni, cu o lamă de unică folosință și o cremă de ras hidratantă.
Îndepărtează orice produs cosmetic (deodorant, machiaj, loțiune), înainte de ședința de epilare cu laser.

Recomandări după epilarea cu laser

⭕️ în primele 24 de ore
Amână sauna, băile fierbinți, exercițiile fizice care comportă transpirație și nu purta haine sintetice sau mulate. După laser, pielea este sensibilă și nu trebuie supusă altor factori de stres.

⭕️ în primele 3 zile
Evită soarele, solarul și băile fierbinți. Folosește protecție solară zilnic și nu folosi produse abrazive sau agresive cu pielea.

⭕️ până la următoarea ședință
Rade zona, dar nu folosi alte metode de îndepărtare a părului (epilare, pensat, ceară) și nu decolora părul din zona tratată.

Riscuri asociate epilării definitive cu laser

Tehnologia avansată pe care o au incorporată laserele de epilare definitivă, contribuie semnificativ la siguranța procedurii de epilare, însă trebuie acordată atenție sporită acelor riscuri care țin de particularitățile pielii, de nivelul de sensibilitate al fiecărei persoane și de respectarea indicațiilor obligatorii înainte și după ședința de epilat.
Identificarea acestor factori ajută la prevenirea eventualelor complicații și la obținerea unor rezultate optime.

🟢 Iritații cutanate și inflamații
După epilarea cu laser, pielea poate deveni sensibilă, manifestând reacții precum înroșirea, umflăturile ușoare sau o senzație de tensiune. Aceste reacții sunt comune și apar în special la persoanele cu pielea sensibilă.
De regulă, simptomele dispar rapid, în decurs de câteva ore sau maximum două-trei zile. Pentru o vindecare rapidă, sunt recomandate produse dermato-cosmetice calmante și emoliente, care contribuie la menținerea hidratării pielii și reduc inflamația.

🟢 Modificarea culorii pielii
În unele situații, pot apărea schimbări în culoarea pielii în zonele tratate, în funcție de fototipul persoanei și de gradul de protecție împotriva razelor UV, precum:
Hiperpigmentare – zone mai închise la culoare cauzate de producția crescută de melanină ca reacție la energia emisă de laser;
Hipopigmentare – apariția unor pete deschise la culoare datorate reducerii pigmentului natural al pielii.

Efectele sunt de regulă temporare, dar necesită precauție maximă în ceea ce privește expunerea la soare.
Utilizarea unei creme cu factor de protecție solară ridicat (SPF 50+) este necesară pentru prevenirea accentuării pigmentării anormale.

🟢 Arsuri și vezicule
O platformă laser puternică cu un operator care setează parametrii incorect, nevinovată fiind, unei persoane care s-a expus la soare, a fost la solar sau a luat un medicament fotosensibilizant despre care a uitat să spună, sunt factori care pot cauza arsuri superficiale sau chiar formarea de vezicule.

Riscurile cresc pentru persoanele care frecventează în mod regulat solarul, care fac plajă înainte sau după ședința de epilare cu laser sau în cazul în care procedura este efectuată de personal necalificat.
Alegerea unei clinici recunoscute și acreditate, unde sunt folosite numai lasere performante iar personalul este instruit, reduce la maxim astfel de complicații.

🟢 Cicatrici și riscuri de infecție
În cazuri rare, dacă pielea este agresată după ședința de epilare sau dacă zonele epilate nu sunt îngrijite corespunzător, pot rămâne semne sau cicatrici.
Infecțiile cutanate apar în urma contaminării prin atingerea pielii cu mâini murdare sau prin utilizarea de produse neigienice. Pentru a evita astfel de reacții, este esențial să fii foarte riguroasă cu igiena personală în primele 24 de ore de după.

🟢 Disconfort în timpul ședinței de epilat
Senzația de înțepătură sau arsură resimțită în timpul aplicării laserului variază în funcție de pragul personal la durere, de sensibilitatea pielii și de nivelul de energie utilizat.
Sistemele moderne, precum Elysion Pro U, sunt echipate cu tehnologii avansate de răcire care reduc considerabil senzația neplăcută ca o ciupitură din timpul ședinței. Cu toate acestea, din cauza sensibilității crescute, oboseala, stresul sau menstruația, cresc disconfortul în timpul epilării definitive cu lase.

🟢 Prevenirea riscurilor asociate cu epilarea definitivă
Pentru a reduce la minimum eventualele efecte adverse, este recomandat:
• să discuți cu un specialist înainte de a începe epilarea definitivă cu laser, pentru o evaluare corectă a tipului de piele și a caracteristicilor firului de păr;
• să eviți expunerea la soare și să folosești produse cu protecție UV în perioada dintre ședințe;
• să respecți indicațiile pre și post-procedură, inclusiv evitarea produselor abrazive sau exfoliante.

Contraindicațiile epilării definitive cu laser

Deși epilarea definitivă reprezintă o variantă eficientă, cu rezultate de durată, pentru îndepărtarea părului nedorit de pe corp, nu toate persoanele sunt potrivite pentru acest tip de procedură cu laser.
Există o serie de factori care pot influența siguranța și eficiența procesului, iar respectarea acestora este esențială pentru a preveni apariția unor complicații.

🟢 Sarcina și alăptarea
Epilarea cu laser nu este recomandată femeilor însărcinate sau celor care alăptează având în vedere că, deși nu există dovezi clare privind efectele adverse asupra fătului sau copilului, nu au fost făcute studii clinice care sa ateste ca epilarea definitivă cu laser nu ar afecta fătul sau nou născutul.
În plus, în timpul sarcinii, organismul trece prin modificări hormonale semnificative care impactează reacția pielii și eficiența epilării, iar în alăptare, pielea este mai sensibilă și poate reacționa diferit la stimulii externi.

🟢 Afecțiuni dermatologice
Persoanele care suferă de afecțiuni dermatologice preexistente, cum ar fi psoriazisul, vitiligo, eczema sau dermatita, ar trebui să evite epilarea cu laser.
Aceste afecțiuni țintesc integritatea și rezistența pielii, ceea ce crește riscul de reacții adverse. Pielea deteriorată sau inflamată poate reacționa la impulsurile de lumină ale laserului, ducând la iritații sau chiar agravarea afecțiunii preexistente.

🟢 Expunerea recentă la soare sau solar
Pielea expusă la soare sau bronzată artificial poate avea un risc crescut de arsuri și modificări ale pigmentării după epilarea cu laser. Razele solare intensifică sensibilitatea pielii, iar o expunere continuă la UV provoacă arsuri superficiale sau hiperpigmentare.
Specialiștii recomandă evitarea solarului și a expunerii directe la soare cu cel puțin 2 – 4 săptămâni înainte de ședința de epilare definitivă cu laser, pentru a proteja pielea de arsuri dar și de o nedorita hiperpigmentare.

🟢 Administrarea de medicamente fotosensibilizante
Unele medicamente cresc sensibilitatea pielii la lumină, astfel că pot apărea reacții adverse severe în timpul epilării cu laser. De exemplu, antibioticele, retinoizii, medicamentele pentru depresie, antiinflamatoarele sau suplimentele cu vitamina A fac pielea mai vulnerabilă la arsuri, iritații sau hiperpigmentare.
Înainte de a începe protocolul de epilare cu laser, este esențial să informezi specialistul din cadrul Doctor SKiN despre orice medicament sau supliment pe care l-ai luat și să ajusteze parametrii astfel încât să prevină arsuri nedorite.

🟢 Afecțiuni hormonale și dezechilibre endocrine
Dezechilibrele hormonale, cum sunt cele asociate cu sindromul ovarelor polichistice (PCOS) sau alte afecțiuni endocrine, impactează eficiența epilării cu laser. Aceste dezechilibre de ordin hormonal favorizează dezvoltarea părului în exces sau inadecvat, ceea ce face ca epilarea cu laser să nu fie la fel de eficientă.
Este recomandat să te consulți cu medicul endocrinolog înainte de a începe ședințele de epilare definitivă astfel încât să ai așteptări realiste, în acord cu specificul și nevoile tale.

🟢 Epilepsia
Persoanele diagnosticate cu epilepsie ar trebui să evite epilarea cu laser, deoarece stimulii de lumină puternică pot declanșa crize.
Laserul emite impulsuri de energie care, în anumite cazuri, pot afecta sistemul nervos central și ar putea conduce la apariția unei crize epileptice.
Este esențial ca orice persoană cu epilepsie să discute cu medicul curant înainte de a opta pentru o procedură de epilare definitivă.

🟢 Intervenții chirurgicale recente
După o intervenție chirurgicală majoră sau cu anestezie generală, este recomandat să aștepți cel puțin 2 luni înainte de a te supune unei ședințe de epilare cu laser.
Pielea are nevoie de timp pentru a se vindeca complet și pentru a-și recăpăta rezistența și elasticitatea, iar procedurile de epilare în perioada de recuperare pot pune un stres suplimentar pe zonele afectate.

Cum eviți efectele secundare?

Recomandări înainte de procedură

  • Evită metodele de epilare care smulg părul din rădăcină – tehnici precum ceara sau epilatoarele trebuie evitate cu cel puțin 4 săptămâni înainte de a începe ședințele de epilare cu laser. Aceste metode afectează foliculii de păr, reducând eficiența epilării cu laser.

  • Rade zona tratată – cu ajutorul unei lame, este recomandat să razi părul din zona vizată în dimineața zilei în care este programată ședința de epilare. Acest lucru va permite laserului să acționeze direct asupra foliculului de păr fără a pierde din rezultat pentru că disipă energia pe lungimea firului de păr ușor crescut.

  • Nu aplica produse cosmetice pe pielea tratată cu laserul – în ziua procedurii, evită utilizarea de creme, uleiuri sau produse care pot crea o barieră pe piele și pot interfera cu fascicolul de lumina al laserului.

  • Este important să discuți despre orice medicament administrat sau orice condiție medicală preexistentă, pentru a asigura că procedura este adaptată nevoilor tale.

Recomandări după procedură

  • Evită expunerea la soare – pielea epilată cu laser trebuie protejată de razele UV, iar utilizarea unei creme cu SPF 50+ este esențială pentru prevenirea hiperpigmentării.

  • Nu utiliza produse exfoliante sau abrazive – timp de 1-2 săptămâni după ședința de epilare cu laser, evită cremele cu acizi, exfoliante sau orice produse care pot irita pielea sensibilizată.

  • Evită activitățile intense – sportul, sauna și băile fierbinți cresc temperatura corpului dar și riscul de iritație. Este recomandat să aștepți cel puțin 48 de ore înainte de a relua activitățile intense.

  • Aplică câteva zile o cremă intens hidratantă – folosirea unei creme special concepute pentru calmarea pielii, fără chimicale sau parabeni, ajută la reducerea sensibilității și contribuie la o recuperare rapidă.

Ce se întâmplă după epilarea definitivă cu laser?

  • Imediat după, reacțiile cele mai frecvente sunt edemul și eritemul perifolicular, iar părul nu va cădea imediat.

  • După 72 de ore, orice tip de efect secundar dispare, iar părul rămâne în folicul.

  • 1 - 3 săptămâni după, părul cade și nu va mai crește la fel de des.

  • 4 - 6 săptămâni după, apar fire de păr noi, iar pielea își reia ritmul firesc de regenerare.

Ce este de făcut dacă apar reacții adverse

  • pentru edemul perifolicular - aplică hidrocortizon 1% cu Vaseline® sau Aquaphor® de 3 ori pe zi. Poți aplica pachete de gheață și ridica picioarele dacă ai tratat zona respectivă.

  • pentru roșeață sau disconfort - aplică hidrocortizon și gheață.

  • pentru mâncărime - folosește hidrocortizon și nu te scărpina.

De ce să alegi un centru specializat în epilare definitivă?

Siguranța epilării progresiv-definitive depinde pe de o parte de expertiza terapeutului, de calitatea echipamentelor laser folosite dar, pe de altă parte, de respectarea cu rigurozitate a indicațiilor de înainte și de după ședință.

Clinicile Doctor SKiN sunt dotate cu platforme laser avansate, care oferă două moduri de funcționare: static și dinamic, dar și dual band, adaptate nevoilor individuale. Astfel de sisteme sunt mai precise, mai sigure și mai puțin dureroase decât alte lasere sau alte metode precum IPL-ul.

Indiferent dacă ai piele deschisă sau închisă la culoare, păr fin sau gros, la Doctor SKiN găsești tehnologia perfectă pentru nevoile tale specifice! Te invităm să te alături celor 5000+ de pacienți mulțumiți și să descoperi diferența tehnologiei premium. Pentru a-ți demonstra eficiența laserelor noastre, îți oferim o ședință GRATUITĂ de evaluare și testare pe o zonă mică, la alegere!

În timpul acestei ședințe:

  • beneficiezi de o evaluare completă a tipului tău de piele și păr

  • primești recomandări personalizate de la specialiștii noștri

  • testezi gratuit tehnologia laser a echipamentului ales pe o zonă mică

  • afli exact de câte ședințe ai nevoie pentru a scăpa de părul nedorit

Programează-te la ☎️031 005.10.15 sau direct în site, alegând echipamentul laser pe care îl preferi și uită de problema părului nedorit!

A fost acest articol util?
DaNu

Articole recomandate

28 martie 2025

Epilator IPL acasă sau epilare definitivă cu laser performant?

În ultimii ani, tot mai multe persoane au ales să-și înceapă „epilarea definitivă” cu aparate de epilare IPL pentru uz…

17 martie 2025

Cel mai bun laser de epilare definitivă din lume

În ultimii ani, piața serviciilor de epilare definitivă a explodat, cu clinici și saloane care promit rezultate miraculos de rapide…

Lasă un comentariu

0
    0
    Coșul tău
    Coșul tău este golÎntoarcere la magazin