Cum se tratează petele pigmentare de la soare?
Mai frecvente decât am crede, petele solare sunt inestetice și dificil de îndepărtat, motiv pentru care au devenit temă “vedetă” în cabinetele dermatologilor.
Fie că îți place sau nu, aventurile tinereții cu soarele pot lăsa urme vizibile pe pielea de pe față și corp. Trecerea anilor și lipsa protecției solare din verile nebune, când tot ce îți dorești este să te bucuri de o piele arămie, arsă de soare, își spun din ce în ce mai mult cuvântul și duc inevitabil, la inesteticele pete solare, de culoare maronie și de diferite dimensiuni. Petele solare sau petele pigmentare pot să apară atât pe faţă, cât şi pe corp, răpind din aspectul tineresc al pielii.
Cele mai multe dintre femei își doresc vara un ten măsliniu și petrec ore întregi la soare, plajă sau la piscină, și, mai mult decât atât, doar ocazional își iau măsuri de precauție corespunzătoare, ignorând total importanta protecției solare. Expunerea la soare provoacă, însă, un stimul în pigmentul principal al dermului, melanina, modificându-i producția. Expunerile prelungite sau fără o protecție solară adecvată pot provoca o reacție a pielii care se manifestă sub formă de leziuni sau pete întunecate.
Ce sunt și de ce apar petele solare?
Cunoscute și sub denumirea de “lentigo solar” sau “lentigo senil”, petele solare pot varia ca mărime și ca formă și apar, de cele mai multe ori, pe părți ale corpului care beneficiază de cea mai mare expunere la soare, precum mâini, față și piept.
Nivelul ridicat de radiații solare la care este expusă pielea, atât vara, cât și în celelalte anotimpuri (radiațiile solare sunt la fel de puternice, indiferent de sezon), crește nivelul de melanină (pigmentul pielii care blochează razele ultraviolete), lucru care duce la înnegrirea pielii.
Problemele apar, însă, atunci când există un exces de melanină într-o zonă mică, specifică. Atunci se produce fenomenul cunoscut sub numele de hiperpigmentare, ce are ca rezultat petele întunecate sub formă de alunițe, pistrui, pete sau diferite imperfecțiuni ale pielii.
Din fericire, petele solare sunt inofensive, non canceroase și nu prezintă nici un risc atunci când vine vorba de sănătate. Au însă un efect inestetic și cum în general, persoanele în vârstă tind să dezvolte pete pigmentare, sunt de obicei asociate cu bătrânețea. De aceea, este indicat tratamentul lor pentru păstrarea unui aspect tânăr, pentru cât mai mult timp.
Tipuri de pete solare
Petele melanice. Acestea sunt de obicei pete maronii, rotunjite, care apar prin efectul cumulativ al soarelui de-a lungul anilor. Pot apărea pe față, piept, spate și mai ales pe partea din spate a mâinilor.
Melasma: Acest tip de pată apare doar pe față, buza superioară, frunte și obraji la femei, deoarece este influențata de modificările hormonale. Sarcina și utilizarea contraceptivelor orale încurajează de obicei apariția melasmei.
Pistruii sunt petele mici maronii sau roșiatice, care pot fi prezente pe fețele copiilor și adulților cu pielea foarte deschisă. Cu toate că nu apar din cauza soarelui, expunerea la soare îi poate agrava.
Semne din naștere. Există două tipuri principale de semne din naștere: pigmentate și vasculare. Semnele din naștere pot fi plate sau ridicate, mari sau mici și pot fi avea culori și nuanțe, precum bronz, maro, mov, roșu și albastru pal. Majoritatea semnelor din naștere sunt inofensive, dar unele pot fi asociate cu diferite probleme de sănătate. De aceea, este indicat controlul lor periodic.
Cancer de piele. Cancerul de piele rezultă din creșterea necontrolată a celulelor anormale ale pielii și poate fi cauzat de razele UV, de soare și solar sau de mutațiile genetice. Există mai multe tipuri de cancer de piele. Carcinomul celular bazal este cel mai frecvent tip, iar melanomul este cel mai periculos.
O aluniță sau o pată nouă, în schimbare sau în creștere poate fi un semn de avertizare pentru un posibil cancer de piele, alături de alte leziuni care provoacă mâncărimi, sângerează sau care nu se vindecă. Formațiunile de piele cancerigene au forme neregulate și își modifică aspectul în timp. Vizita la medicul dermatolog este obligatorie pentru că, indiferent de diagnostic, șansele de a te face bine cresc spre 100%, dacă te prezinți din timp la doctor.
Cum se tratează petele solare?
În cazul în care, de-a lungul timpului, pielea a fost expusă la arsuri puternice repetate, petele solare, rămase ca mărturie, nu vor dispărea doar cu ajutorul unor exfolianți blânzi, a remediilor naturiste home-made sau a produselor cosmetice din farmacii.
Dacă te confrunți cu un astfel de caz, ai nevoie de tratamente cosmetice și dermatologice realizate în cabinetele de specialitate, mezoterapia fracționată, ședințele cu laser sau peeling-ul chimic fiind cele mai indicate în acest caz. Astfel de tratamente cer şedinţe repetate, care îndepărtează pe rând straturi fine din pigmentul care se află situat în profunzimea pielii.
Când vine vorba de tratarea petelor solare, Doctor SKiN lucrează cu soluții (RRS HA WHITENING) și aparatură de ultimă generație (laser special pentru petele pigmentare LaseMD și Dermapen®)!
Primul pas în tratamentul petelor pigmentare, începe cu un consult la un medic dermatolog. La Doctor SKiN, fiecare pacient beneficiază de o evaluare gratuită a tenului și primește un plan de tratament specializat pentru problemele tenului său și obiectivele proprii.
În funcție de vârstă, de ten, de alte probleme care trebuie tratate (unele tratamente faciale pot rezolva mai multe probleme o dată), de buget și de orice alte criterii importante pentru pacient, se poate recomanda un singur tratament sau un cumul de proceduri. Doar un medic va ști cel mai bine care este tratamentul potrivit pentru tine!
Dorința colectivă de a rămâne pentru totdeauna tânăr a creat o piață vastă de tratamente anti-îmbătrânire pentru diferite probleme ale tenului, iar evoluția tehnologiei cu laser oferă acum o metodă dovedită științific pentru restabilirea frumuseții naturale a pielii.
Spre deosebire de tratamentele tradiționale, precum dermabraziunea și peeling-ul chimic, caracteristicile unice ale restructurării pielii cu laser permit un control mai precis în ceea ce privește tratamentul petelor pigmentare.
Folosită în clinicile de specialitate, mezoterapia fracționată sau inducția de colagen cu Dermapen® sau Mesopen®(unul dintre cele mai noi dispozitive medicale disponibile pentru mezoterapie fracționată, folosind același principiu ca Dermapen®, dar care penetrează mai adânc și mai uniform pielea) oferă rezultate excelente când vine vorba de îndepărtarea petelor lăsate de soare.
Mezoterapie fracționată implică înțepături minuscule, imperceptibile cu ochiul liber, care ajută că orice tratament facial administrat să pătrundă cât mai adânc în piele. Având în vedere că pielea este lezată, procedeul stimulează puternic și producerea de colagen în cantitate mai mare, lucru care duce la regenerarea țesutului.
RRS HA WHITENING este un filler dermic indicat în special pentru pielea deteriorată de soare, cu efect de depigmentare, pentru petele maronii de pe față și corp. Conţine acid hialuronic şi componenţi activi pentru depigmentare şi modularea sintezei de melanină. Este recomandat de medicii dermatologi și experții în îngrijirea tenului pentru melasmă, hiperpigmentare și omogenizarea culorii pielii. Pentru a obține rezultatele dorite sunt recomandate 4-6 ședințe, la o distanță de două săptămâni.
Indiferent de metoda de tratament aleasă, cel mai important lucru este că, pe viitor, pentru a preveni reapariția petelor pigmentare, o protecție solară adecvată este obligatorie.
Nu știi ce ți se potrivește, ai temeri despre rezultatul final sau vrei să afli mai multe detalii înainte de a lua o hotărâre? Programează-te acum pentru o consultație la medicul dermatolog 031 005.10.15 sau pe adresa contact@doctorskin.ro!